Сад си власник, сад више ниси: Како је Општина Стари Град укњижила имовину сарајевских Јевреја као своју?!

Сјећате ли се? На првим вишестраначким изборима, држећи се за руке, представници наших народа су обећали вратити национализовану имовину.

NENAD MAGLAJLIĆ, advokat / 06. децембар 2018

Дана 30.09.2009. године Босна и Херцеговина је потписала Декларацију из Терезина, или Терезинску декларацију. У овој Декларацији, чији су потписници били покојни Сафет Халиловић и неконститутивни Јакоб Финци, Босна и Херцеговина се обавезала да ће имовина Јевреја који су страдали у Холокаусту бити враћена Јеврејским заједницама ради унапређења живота јеврејских заједница, пружања помоћи преживјелим Холокауста и очувања јеврејске културне баштине.
Декларацијом је назначен значај реституције, заједничке и појединачне непокретне имовине која је припадала жртвама Холокауста и другим жртвама нацистичког прогона. Декларацијом се земље учеснице позивају да се учини сваки напор да се исправе последице неправедне запљене имовине, која је спровођена кроз конфискацију, принудну продају имовине и продају под присилом, која је представљала део прогона недужних људи и група, од којих је већина умрла без наследника. Од 46 земаља које су потписнице Декларације из Терезина једино Пољска и Босна и Херцеговина питање враћања имовине Јевреја страдалих у Холокаусту још увијек нису регулисале.

Земље у укружењу, чланице бивше Југославије су донијеле законе, Македонија и Србија чак и Закон о отклањању посљедица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих насљедника. Овим Законом имовина Јевреја који су страдали у Холокаусту се враћа Јеврејским заједницама или, ако то није могуће, за одузету имовину Јеврејским заједницама се исплаћује  обештећење.

Како враћање имовине Јеврејима и бившим земљишно-књижним власницима изгледа у пракси на брдовитом Балкану, у малој земљи потписници Терезинске декларације покушат ћу објаснити на једном примјеру. Служба за имовинско правне, геодетске послове, катастар и стамбене послове Опћине Стари Град је под бројем УП-И-06-31-8076/16 КМ провела поступак ријешавања имовинско правних односа у поступку привођења земљишта крајњој намјени према правоснажној урбанистичкој сагласности.

Из ове нејасне формулације за људе који се баве и не баве правом потребно је закључити да се нашао инвеститор који је спреман градити на парцели у власништву других лица. Пошто земљиште на којој је зграда требала бити изграђена припада члановима Јеврејске заједнице, опћинска служба је послала допис Јеврејској општини Сарајево са упитом да ли су јој познате особе Ерна Кохен Израел, Рахела Монтиљо и Малина Рашел који су уписани са правом коришћења на земљишту површине 231 м2. Јеврејска општина је позитивно одговорила, навела је да  је Малина Рашел жива, а да су Ерна Кохен Израел, Рахела Монтиљо умрле и да имају насљеднике.

У току трајања поступка утврђивања висине накнаде власницима земљишта надлежна служба Опћине Стари Град дописом од 29.11.2018. године обавјештава пуномоћника Јеврејске опћине и Малине Рашел да је окончан пројект „Хармонизације некретнина“ који је за посљедицу имао да се као власник упише Опћина Стари Град на предметним некретнинама на којима су Ерна Кохен Израел, Рахела Монтиљо и Малина Рашел имали право коришћења. Шта рећи? Сад си власник, сад више ниси.

Сјећате ли се? На првим вишестраначким изборима, држећи се за руке, представници наших народа су обећали вратити национализовану имовину. Колико се ја разумијем, а добро се разумијем, требало је већ поодавно донијети Закон о денационализацији, утврдити шта је предмет реституције, који насљедни ред улази у круг насљедника и у којем року ће бивши власници и њихови насљедници поднијети захтјев за поврат имовине. Ништа није учињено, нико неће врућ кромпир у руку, нико се тако лако не одриче национализоване имовине.   

Шта рећи? Каква хармонизација? Једнако је сурова према свим констутивним и неконстутивним народима Босне и Херцеговине. Ако не лично вама, овом легалном отимачином ће вашем стрицу, ујаку, амиджи, даиджи, деди, нани, баки њихову вјековну имовину преписати на локалну заједницу.

Зашто осуђујемо раније системе ако се идентично понашамо? Какво законодавство усклађујемо ако нам је катастар важнији од земљишних књига, ако је посјед битнији од власништва?

Је ли хармонизација неки софистицирани израз за отимање имовине на путу за Европу? Бојим се да на правом путу нисмо, да ће штета учињена хармонизацијом бити ненадокнадива.   

ИЗВОР ДЕПО ПОРТАЛ


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.