Сакрио браћу и сестре у жбуње па препјешачио 23 километра да дозове помоћ: Како је осморо дјеце преживјело напад мексичких нарко картела

Сам на удаљеном планинском путу, корача у непознато тражећи помоћ. Девин Ленгфорд има само 13 година, а неколико сати раније присуствовао је масакру девет чланова своје породице.

BUKA portal / 07. новембар 2019

 

Наоружани нападачи убили су у понедјељак девет чланова америчке мормонске обитељи, у посљедњем масакру који је шокирао Мексико. Жртве су припадале породици ЛаБарон из  мормонске заједнице која се населила у брдима и равницама сјеверног Мексика прије више деценија.

 

Дјечак који је преживио масакр, 13-годишњи Девин Ленгфорд, преживјеле браћу и сестре сакрио је у жбуње када је напад нарко картела прошао и кренуо је да потражи некога ко би могао да им помогне.

Група од три мајке и њихових 14 деце кретала се у понедељак ујутру у конвоју од три аутомобила од Бависепа у мексичкој држави Сонора ка сусједној држави Чихуахуа. Жене су путовале заједно из безбједносних разлога, међутим у Бависпеу су упали у засједу наоружане групе.

Прво је нападнуто једно возило у којем је убијено пет особа, а када је то возило плануло и они који су се возили у друга два аутомобила знали су да су у опасности.

Киша метака на њих се слила 18 километара касније, пише Гардијан.

На крају, осморо дјеце је преживјело напад на конвој и то захваљујући храбрости 13-годишњег Девина.

Пошто су мајка и двоје дјеце убијени, 13-годишњи Девин Лангфорд је сакрио шесторо браће и сестара у жбуње и прекрио их гранама. Потом се упутио у 23 километара удаљено насеље мормонске заједнице у Ла Мори, до којег му је требало шест сати.

Једна од Девинових сестара, деветогодишња Мекензи, потом је напустила повријеђену браћу и сестре и ходала четири сата по мраку у потрази за помоћи, јер се старији брат није вратио. Њу су касније пронашли спасиоци.  

Седмомјесечна беба Феит Лангфорд преживјела је напад пошто је њена мајка Кристина Лангфорд Джонсон сједиште са бебом спустила на под аутомобила. Мајка је изашла из аутомобила са рукама подигнутим у ваздух како би замолила нападаче да престану да пуцају, али је убијена, рекли су сведоци.

Дјеца која су преживјела превезена су у болницу. Осмогодишњи дјечак Коди је погођен у вилицу и ногу, 14-годишња Кајли у стопало, четворогодишњи Ксандер у леђа, а Брикстон, беба од девет мјесеци, у груди.

Амерички предсједник Доналд Трамп је послије немилих сцена у Мексику предложио свом мексичком колеги да заједничким снагама покрену рат против картела. Међутим, Обрадор није сагласан са тим.

“То је велика несрећа, немјерљива туга. Преминула су дјеца. Међутим, рат није добро решење, макар у Мексику”, тврди Обрадор.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.