Самостална изложба Селме Селман отворена у Умјетничкој галерији БиХ: 'Крик' за стварањем друштва једнаких шанси

Самостална изложба Селме Селман, међународно признате умјетнице из Бихаћа с америчком адресом, отворена је прије неколико дана у Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине (УГБиХ).

BUKA portal / 24. јул 2021

 

Прва самостална изложба Селме Селман у Босни и Херцеговини, прилика је за упознавање с несвакидашњим умјетничким опусом који одржава сложеност њеног идентитета као трајно „Другог“ – Ромкиње, имигрантице и жене, чији су радови друштвено ангажирани и инспирисани активностима припадника ромске заједнице.

Њен опус свједочи о визији свијета из кога умјетница проговара и п(р)озива на промјену, односно трансформацију у којој нешто што нема материјалну вриједност, у умјетничком и духовном дискурсу постаје истинска вриједност.

Како је приликом отварања изложбе речено, ради се о радовима који потичу на стално пропитивање и критички осврт спрам свијета конзумеризма и посвемашње материјализације, те позивају на заједништво и солидарност.

Понављајући мотив сакупљања и рециклирања отпадног метала, Селман нас позива да пропитујемо начин на који додјељујемо вриједност људима, раду и предметима, помјерајући границе спознаје и рушећи стереотипе.    

Говорећи о значају и значењима актуелне поставке, кустосица Амила Рамовић истиче како изложба, поред умјетничког доживљаја, иницира и отвара бројна питања, остављајући простор публици да дође до властитих закључака.

- Простор умјетности не смије бити онај који нам говори шта да радимо и тиме нас ослобађа одговорности да дјелујемо. Селман нас позива да мислимо, да стварамо критички суд, да дјелујемо и самим тим будемо фактор промјене, како личне, тако и друштвене – казала је Рамовић.   

Такву оријентацију у раду свједочи и сама умјетница Селман, која у први план ставља иманентне, а не непосредне поруке.

- Ја не шаљем никакве поруке, односно радим оно што мислим да требам и то све произилази из мог искуства. Колико год моји радови су индиректни, они су, исто тако, директни и постају универзални за све нас тако да нас спајају. Својим радовима ја стварам равноправност међу свима нама – наводи ауторица Селман, у свјетлу умјетничког и активистичког ангажмана, те промоције друштвене кохезије и интеграције маргинализираних скупина.

Отварање изложбе поздравили су шефица Уреда Вијећа Европе у Сарајеву Бојана Урумова, ректор Универзитета у Сарајеву проф. др. Рифат Шкриељ, министар културе и спорта у Влади КС Самир Авдић, шеф Уреда УНЕСЦО-а у БиХ Синиша Шешум и директор УГ БиХ Страјо Крсмановић, потцртавајући значај културе и умјетности у контексту друштвеног развоја и достизања одређених циљева и вриједности.

 Истакнули су како стваралаштво и активизам младе умјетнице, заправо, представља својеврстан позив и 'крик' за стварањем друштва једнаких шанси, сензибилизирајући публику за теме којима се углавном не придаје довољно пажње, а које су значајне за будућност сваке заједнице.    

Самостална изложба радова Селме Селман реализирана је у оквиру пројекта ‘Промоција разноликости и инклузије кроз промоцију умјетничког и активистичког опуса чланица и чланова ромске заједнице'”, а у организацији Удружења Акција и у сарадњи с бројним домаћим и иноземним партнерима.

 Након отварања изложбе уприличена је панел-дискусија о теми „Нови одговори представница ромске заједнице у БиХ“, с фокусом на подизање свијести о новим изазовима за ромску заједницу у БиХ и уз учешће истакнутих активиста.

 Селма Селман млада је и свјетски позната умјетница и активисткиња која се кроз свој рад често бави питањима релевантним за ромску заједницу у којој је и сама одрасла. Након студија сликарства на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, завршила је магистарске студије при програму “Трансмедиа” на “Сyрацусе” универзитету у Њујорку.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.