Сарајево: Хаджибајрић затворио градилиште насеља "Сараyа Ресорт"

Због нелегалне градње стамбено-пословног насеља "Сараyа Ресорт" на Хладиводама без претходно прибављених грађевинских дозвола, начелник Опћине Стари Град Ибрахим Хаджибајрић наредио је хитне мјере које укључују затварање градилишта и санкционисање..

FENA / 09. октобар 2019

... одговорних инспектора.

Утврђено је да је инвеститор Цапхy Интернатионал д.о.о. од надлежне Службе за урбанизам 2017. године добио одобрење за два огледна објекта, те 2018. године одобрење за санацију клизишта на овом локалитету, што је био предуслов за све радове предвиђене Одлуком о провођењу Урбанистичког пројекта "Хладиводе".

Након тога, инвеститор је почео изградњу објеката иако је надлежна Служба за урбанизам на њихов захтјев за издавање грађевинске дозволе одговорила да је потребна употпуна документације, саопћено је из Опћине Стари Град.

Од инвеститора Цапхy Интернатионал д.о.о. тражено је да израде главни пројекат према одобреном идејном рјешењу на основу којег су им издате локацијске информације. Такођер, тражен је извјештај о инжињерско-геолошким и геомеханичким карактеристикама тла за микролокације на којима се тражи одобрење за грађење, јер тај извјештај треба бити уграђен у фазу конструкције и обавезан је према Одлуци о Урбанистичком пројекту Хладиводе. С обзиром да је инвеститор промијенио пројектно рјешење за санитарно-фекалну одводњу, тражене су им и одговарајуће сагласности ВиК-а.

И поред чињенице да нису извршили употпуну документације и није им издато одобрење за градњу, инвеститор је почетком ове године приступио изградњи објеката којих је тренутно на локацији 27, од чега је десет објеката већ "укровљено".

Инвеститор не негира да су објекти грађени без одобрења, међутим наводи да су радили у складу са Препоруком за санацију клизишта која не обухвата само израду дренажних ребара већ и градњу објеката.

Опћина Стари Град и начелник Хаджибајрић мишљења су да санација клизишта и изградња потпорних зидова не амнестира инвеститора од прибављања одобрења за грађење који није требао ништа радити на терену док тло не постане условно стабилно. Бесправну градњу 27 објеката не може оправдати ни санација клизишта, ни мониторинг на који се инвеститор позива. Осим тога, први мониторинг урађен на локацији показао је да је локација мирна, а други мониторинг на који се позивају никада нису доставили Опћини Стари Град, већ су градили на своју руку.

Начелник Хаджибајрић наредио је да се одмах обустави градња нелегалних објеката и на мјесто бесправне градње упутио урбанистичко-грађевинске инспекторе, који су на његов налог затворили градилиште, а извођачу и инвеститору је наложено да све грађевинске машине, опрему и раднике повуче са градилишта.

Према ријечима начелника Хаджибајрића, недопустив је пропуст инспектора и чињеница да нису радили свој посао.

"Више пута сам говорио да је потребно мијењати Закон о државној служби јер само тако можемо спријечити овакво понашање упослених у државним институцијама. Спреман сам да идемо до краја јер урбанистичко-грађевински инспектори Опћине Стари Град нису спријечили нелегалну градњу на самом почетку. Желим растјерати нераднике у државној администрацији", поручио је Хаджибајрић.

Додао је да је ово показатељ немарног односа државних службеника.

"Желим указати на немаран однос државних службеника кад је у питању обављање послова и задатака који су им повјерени, те не само њих санкционисати, већ и скренути пажњу на све недоречености Закона о државним службеницима и намјештеницима и на њихово лагодно понашање у обављању задатих им послова и задатака, не марећи за интересе институција и државе од којих примају плату", казао је Хаджибајрић.

Због чињенице да су дозволили нелегалну градњу на Хладиводама и грубо прекршили правила службе непоступајући у складу са законом и овлаштењима која имају урбанистичко-грађевински инспектори, Хаджибајрић је оштро, финансијски, санкционисао урбанистичко-грађевинске инспекторе и руководиоца Службе за инспекцијске послове Опћине Стари Град. Инспектори, који имају овлаштење за дјеловање током 24 сата дневно, нису видјели да се праве објекти, нису обуставили радове, нити казнили инвеститора и затворили градилиште, због чега су санкционисани.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.