САРАЈЕВО ВС. БЛЕИБУРГ: Ни муслиманско, ни католичко, ни православно, него антифашистичко

Сарајлије немају проблема са онима који сматрају да не треба одржати мису фашистима, али ће увијек бити против оних који сматрају да треба одати почаст крвницима и злочинцима.

Eldin Karić / 14. мај 2020

Ревизионизам је стигао и на наша врата. Заправо је ушао и иде право према нашој катедрали. Кажем нашој, јер као становнику Сарајева, катедрала је моја, као и православна црква и синагога, джамија, Хагада..., као и Вјечна ватра. Припадају свима нама.

Када шаљемо фотографије из Сарајева, тражимо угао из којег можемо најбоље ухватити кровове свих вјерских објеката у једном кадру. То је Сарајево - све у једном. Све разлике са најмање једном заједничком особином, оне су сарајевске. Дакле, наше. Без неке од њих, то више није Сарајево. То зна сваки становник Сарајева. Ако желиш сачувати Сарајево, онда мораш чувати оно што га чини посебним. Сарајево није само град, мјесто живљења. Сарајево је животна одредница. То значи Сарајлија си било гдје у свијету. У Београду, Загребу, Токију, Куалалумпуру... Без обзира како се зовеш, да ли си са Илидже или с Чаршије. Ништа више, ништа мање. Ништа друго, треће. Само, Сарајлија.

ЗАБРИНУТИ РЕИС

Ових дана је најављена комеморација погинулима у Блеибургу. Очит ревизионистички покушај изједначавања фашизма и жртава фашизма током Другог свјетског рата. С циљем да се Сарајево стави на листу градова који сматрају да су фашистима из Другог свјетског рата ускраћена њихова људска права. Да су крвници Макса Лубурића недужне жртве антифашиста. Исти они крвници који су по Маријин двору редом вјешали илегалце и антифашисте Сарајева, сада су “жртве”. Они који су у конц логоре одводили Јевреје, Србе, Роме, комунисте..., убијали све редом, сада су мученици.

Седам и по деценија након што су фашисти протјерани из Сарајева, покушава се спиритуалном реинкарнацијом крвника, оживјети дух зла и фашизма. 

Одлучио је неко, негдје у Хрватској, да се у Сарајеву, главном граду Босне и Херцеговине, одржи миса за Блеибург. Тамо гдје се слободно промовишу фашистички симболи Хитлерових колаборациониста, гдје се радо слуша Тхомпсонова “Јасеновац и Градишка Стара...”, гдје се званично дозвољава усташки поздрав “За дом спремни”…, тамо је одлучено да се миса за Блеибург одржи у граду који својом судбином, животима својих грађана већ стољећима пркоси разним фашистима. 

Неко је тамо гдје се стварао УЗП Херцег-Босна, послао катил ферман Сарајеву. 

Тај неко је добро знао како ће Сарајлије реаговати. Оправдано су очекивали реакцију на њихову фашистичку провокацију.

Грађани Сарајева масовно су стали у одбрану свога града. Најављени су протести против мисе за Блеибург.

А, онда су се појавили “душебризници”, попут ефендије Кавазовића, реис ул улеме Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, који сматрају да “у обзир не смију доћи демонстрације које су најављене” и да “католичка црква има мису у Сарајеву и то треба остати у простору катедрале, изван тога се не треба ништа догађати”.  

Он и њему слични сматрају како “неко вјероватно жели да између муслимана и католика или некога трећег, дође до несугласица”.

ЛАЖНЕ ПАТРИОТЕ

Чак и ако повјерујемо у добронамјерност Кавазовића и њему сличних, који ничим не осуђују учење дове за Блеибург на загребачком Мирогоју, њихова забринутост је лажна. 

Прво, у Сарајеву не живе само муслимани, мада би то неки од њих вољели. 

Друго, нису само, како каже реис, муслимани против одржавања мисе за Блеибург у Сарајеву. Мису за фашисте не желе ни Бошњаци ни Срби ни Хрвати..., сви они који сматрају да је то покушај ревизионизма историјских чињеница.

Треће, миса за фашисте у сарајевској катедрали је миса за фашисте у Сарајеву, изван или у катедрали, небитно.

Четврто, протести против оживљавања фашизма треба да се дешавају изван катедрале, а не у цркви.

Пето, Сарајлије немају проблема са католицима и Хрватима. Сарајлије немају проблема са свима онима који сматрају да не треба одржати мису фашистима. 

Грађани Сарајева имају и увијек ће бити против оних који сматрају да треба одати почаст крвницима и злочинцима. На овом или на оном свијету, свеједно.

Због тога, Сарајлије ће исказати свој став о миси за Блеибург и устати против фашизма, без обзира колико то сметало реису Кавазовићу и лажним режимским патриотама.

(зурнал.инфо)

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.