Шаровић тражи посебну сједницу НСРС због одлуке Уставног суда БиХ о шумама

Предсједник СДС-а подсјећа да шуме чине 70 одсто територије РС.

BUKA portal / 24. септембар 2021


Неопходно је сазвати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске (РС) на којој бисмо донијели одлуке како изаћи из ове ситуације и заштитити РС, поручио је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке (СДС), поводом одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине(БиХ) по којој Закон у шумама РС није у складу са бх. Уставом.

"Посљедња одлука Уставног суда БиХ којом се неуставним проглашавају одредбе Закона о шумама Републике Српске у дијелу у којем се као њихов власник одређује Република Српска, наставак је праксе дерогације Републике Српске и мијењања уставног уређења унутар БиХ", сматра Шаровић, како се наводи у саопштењу СДС.

Шаровић оцјењује да умјесто да буде тумач устава, Уставни суд БиХ је на себе узео улогу уставотворца - и да је својом одлуком начинио опасан преседан. Тврди да у Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има своју имовину, и да јој се не дају надлежности над шумама и пољопривредним земљиштем.

"Да су шуме заиста власништво БиХ зар неко мисли да Педи Ешдаун (тадашњи високи представник у БиХ) 2005. године и њих не би обухватио Законом о забрани располагања државном имовином РС и ставио ван снаге Закон о шумама РС", наводи Шаровић.

Предсједник СДС-а подсјећа да шуме чине 70 одсто територије РС.

"Уставни суд БиХ претходно је државном имовином прогласио 85.000 хектара пољопривредног земљишта и у случају ХЕ 'Бук бијела', 'Фоча' и 'Паунци' довео у питање и право РС да додјељује концесије. Све ове одлуке су врло опасан преседан“, наглашава Шаровић.

Закон о шумама РС није у складу са Уставом БиХ

Уставни суд БиХ на сједници у Мостару у четвртак, 23. септембра, донио је одлуку којом Закон о шумама којег је усвојила НСРС није у складу са Уставом БиХ.

Одлука је донесена по апелацији бошњачких посланика у Вијећу народа РС, који су 26. фебруара 2021. године од Уставног суда БиХ затражили да Закон прогласи неуставним и забрани његову примјену до доношења коначне одлуке.

У апелацији је наведено да овим Законом РС покушава постати титулар државне имовине, чиме са нарушава Дејтонски мировни споразум.

Уставни суд БиХ, на сједници 7. фебруара 2020. године, одлучио је у корист Бошњака и Хрвата (седам делегата Вијећа народа РС) да се сво пољопривредно земљиште у овом ентитету сматра имовином БиХ, а не ентитета, како је то изгласала Скупштина РС крајем 2019. године.
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.