Саудијска Арабија ће послије рамазана погубити три учењака

Један извор наводи да је погубљење 37 људи у априлу, углавном шијских активиста, због наводног учешћа у терористичким активностима, заправо било искушавања реакција свјетских сила

BUKA portal / 22. мај 2019

Саудијска Арабија ће погубити три проминентна учењака који су задржани у притвору због вишеструких оптужби за "тероризам" чим се заврши муслимански свети мјесец рамазан, тври се у новом извјештају.

Један од њих је ухапшен у септембру прошле године, убрзо након што је написао тwит молитве у којој позива на помирење између Саудијске Арабије и Катара, за вријеме дипломатске кризе између двије земље.

Сва тројица учењака - имам Схеикх Салман ал-Одах, учењак Аwад ал-Qарни и Али ал-Омари, познати ТВ проповједник - изузетно су заступљени на интернету, а ал-Одахов Тwиттер прати преко 13 милиона људи.

Саудијска Арабија је трећа у свијету по броју извршених смртних казни, одмах иза Кине и Ирана.

У априлу је режим погубио 37 грађана оптужених за тероризам, укључујући младића који починио криминално дјело када је био млађи од 18 година.

Свих 37 људи су обезглављени јавно гдје су остављени за примјер.

Најмање 105 људи, од којих су 44 страни држављани, погубљено је у Саудијској Арабији ове године, наводи група за заштиту људских права Реприеве. Такођер се наводи да је краљевина погубила 149 особа 2018. године.

Ал-Одах, ал-Qарни и ал-Омари су описани као умјерени сунити, а Миддле Еаст Еyе наводи, позивајући се на неименоване изворе и рођака једног од људи, да ће мушкарце погубити убрзо након рамазана.

Ал-Одах је описан као човјек који има прилично прогресивне ставове о шеријату и хомосексуалности. УН га је описао као "реформисту"

Непосредно прије хапшења, он је у свом напису алудирао на саудијску блокаду Катара ријечима:"Нека Бог донесе склад међу њихова срца за добробит њихових људи".

Један извор наводи да је погубљење 37 људи у априлу, углавном шијских активиста, због наводног учешћа у терористичким активностима, заправо било искушавање реакција свјетских сила.

- Када су схватили да је међународна реакција била слаба, посебно на нивоу влада и челника држава, одлучили су да наставе са планом погубљења истакнутих личности.

Тврди се да је тајминг диктиран ескалацијом тензија између Саудијске Арабије, САД-а и њихових сателита са Ираном.

Званичници се нису оглашавали о овим наводима.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.