Саве тхе Цхилдрен: Десет милиона дјеце у свијету се можда неће вратити у школе

ПАНДЕМИЈА коронавируса изазвала је глобалну "кризу образовања без преседана", с готово 10 милијуна дјеце која су погођена затварањем школа и која се можда никада неће вратити у своје разреде, објавила је у понедјељак организација Саве тхе Цхилдрен.

BUKA portal / 13. јул 2020

 

Позивајући се на податке УНЕСЦО-а, британска хуманитарна организација објавила је да је у травњу, пошто су диљем свијета уведене мјере за спречавање ширења заразе, 1,6 милијарди младих људи - што је готово 90 посто ученика и студената - престало ићи у школе и на факултете.

"По први пута у повијести човјечанства, образовање је прекинуто у читавом свијету за цијелу генерацију дјеце", наводи организација у свом извјешћу.

"Око десет милијуна дјеце можда се никада неће вратити у школе - ријеч је о кризи без преседана"

Саве тхе Цхилдрен упозорава да би због економских посљедица пандемије додатних 90 до 117 милијуна дјеце могло завршити у сиромаштву, што би опет могло имати посљедице на њихов наставак образовања.

Многи млади људи могли би бити присиљени почети радити, а дјевојчице би могле бити натјеране на удају како би помогле у уздржавању својих обитељи. Због тога би између 7 и 9,7 милијуна дјеце диљем свијета могло заувијек напустити школовање, наводи организација.

Истодобно, упозорава Саве тхе Цхилдрен, због економске кризе прорачуни за образовање у земљама с ниским и средњим приходима могли би бити смањени за 77 милијарди долара.

"Око десет милијуна дјеце можда се никада неће вратити у школе - ријеч је о кризи без преседана и владе морају хитно дјеловати", рекла је челница Саве тхе Цхилдрен Ингер Асхинг.

"Владе би требале повећати финанцирање образовања, а умјесто тога повећао се ризик од нових резова, што ће довести до драматичног пораста неједнакости између богатих и сиромашних, дјевојчица и дјечака", додала је.

Саве тхе Цхилдрен позива владе и приватне донаторе да повећају финанцирање образовања како би се дјеца вратила у школе када то буде могуће, те како би се у међувремену образовање одвијало на даљину.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.