Савјети из Беча: Смислена куповина за вријеме коронавируса

Нарочито на почетку ограничења изласка купци широм Аустрије су покуповали више него што је потребно. Сада је важно очувати храну како не би дошло до кварења.

BUKA portal / 24. март 2020

Бечлије бацају у просјеку 40 килограма хране годишње из својих домаћинстава, а широм Аустрије 157.000 тона отворене или још увијек запаковане хране заврши у смећу. Одстрањена храна би била јестива да се на вријеме конзумирала. Вриједност бачене хране у просјеку износи 300 до 400 еура по домаћинству.

 

Како би се то спријечило, постоји мноштво начина да се храна сачува. Многи производи се могу замрзнути, као што је хљеб/крух. Банане и купине се такођер дуже одржавају у фрижидерима него вани. Од залеђеног воћа је могуће направити здраве смоотхиес.

 

Одјел за заштиту околиша града Беча је објавио и водич шта и како куповати. Ту се наводи да је неопходно тачно испланирати сваки оброк и пазити да се све намирнице искористе у право вријеме.
 

Исто тако је важно пазити на одлагање намирница, поврће припада у преграду за поврће и не би се требало одложити било гдје, јер се разине хладноће у фрижидеру разликују. Сир и месне производе је због мириса неопходно херметички запаковати, а јабуке одвојити од другог воћа, јер јабуке поспјешују труљење.

 

Намирнице као што су макарони, рижа, лук и коштано воће могу дуже трајати. Савјетује се и припрема сосова и намаза од поврћа те провјера сваког производа прије бацања. Датум истека рока често не значи да намирница одмах постаје неупотребљива. Родитељима се савјетује да дјецу активно укључе у процес кухања.  

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.