САВЈЕТИ СТРУЧЊАКА Дјеца и интернет: Како заштитити дијете од опасности које носи интернет?

Свима је позната чињеница да је интернет опасан за дјецу. Родитељи се питају шта да предузму по том питању, јер дјеци и младима не могу забранити његово кориштење.

Maja Isović Dobrijević / 09. фебруар 2021

 

Ако дјецу стално контролишу, губе повјерење као родитељ. Сад друге стране, ни многим родитељима није баш ни јасно о којим опасностима на интернету је ријеч.

Због тога је Удружење Нова Генерација из Бањалука припремило текст који има за циљ да информише родитеље о ризицима које интернет носи и на који начин заштитити дјецу и спрјечити негативне посљедице.

Прва међу свим недоумицама јесте шта су то опасности којима је дијете изложено слободним временом на интернету. Које су то штетне посљедице ако није у питању опасност као таква? Са друге стране, како заштитити дијете од свих опасности и спријечити те исте негативне посљедице?

"Прије свега, оно о чему се мање говори у јавности а подједнако је важно за имати у виду јесу заштита личних података и цyбербуллyинг.  Лични подаци вас и вашег дјетета се врло лако могу злоупотрјебити због тога што све што се постави онлине остаје у интернет простору на један или други начин некоме заувијек доступно. Путем играња умрежених видео игара, прикључивања различитим друштвеним мрежама те посјете различитим сајтовима ваше дијете врло лако може постати жртва цyбербуллyинг-а, или конкретније речено, жрва увреда, исмијавања, ширења лажних прича и сл. На дијете као незрело биће овако нешто може оставити трајне посљедице а у свијету је забиљежен значајан број самоубистава као посљедице цyбербуллyинг-а, уцјена, сексуалног узнемиравања, злостављања и сл", кажу из овог Удружења.

Мање опасне али ипак јако штетне посљедице незаштићеног провођења времена на интернету без превентивних мјера су и радиакализација, усвајања погрешних вриједности, некритичко мишљење, поларизација ставова, проблеми са пажњом и слично

"Оно што је можда међу највећим изазовима за превенцију јесте цyбербуллyинг јер ваше дијете врло лако може постати жртва али и насилник", истичу.

Зашто се ово дешава?

Из Нове генерације додају да дружење из школе дјеца настављају и преносе на друштвене мреже гдје најчешће имају више група у којима се дописују и дијеле садржаје.

"Самим тим, сва динамика из учионице се преноси у виртуелну стварност. С тим што у виртуелном свијету постоји неколико значајних разлика које повећавају вјероватноћу исмијавања, узнемиравања, ширење лажних гласина о некоме, искључивања из друштва и слично. Једна од разлика је да не постоји надзор. Док су дјеца у школи под надзором наставника а на улици ипак постоји шира јавност која може да осуди овакво понашање, у затвореној Вибер, Инстаграм или Фацебоок групи овако нешто не постоји. Дакле, насино понашање ни на један начин неће бити кажњено", објашњавају.

Поред тога, додају, насилник, не може да види своју жртву због чега се драстично смањује емпатија за коју је потребно видјети саговорника и саживјети се са његовим или њеним емоцијама. Уколико се читава активност одвија са лажног профилла, насилник тек онда нема никакав доживљај односа са жртвом. Поред тога, уколико је овакво понашање тренд, односно доживљај дјетета да то „сви раде“ насилно понашање се додатно нормализује па самим тим и појачава.

Шта урадити?

Стручњаци родитељима савјетују да рачунар увијек држе "на оку".

"Дозволите вашем дјетету да користи интернет, али нека то буде у складу са договором о количини времена као и сајтовима које може да посјећује. Без обзира на договор, садржаји који непрестално долазе у фокус пажње ваше дјеце, увијек га могу навести да се доведе у опасност. Поред самог квалитета, битно је обратити пажњу и на квантитет. Превише времена проведеног пред екраном може оставити трајне негативне посљедице на ваше дијете. Због тога је важно увијек имати надзор. Такође, врло лако на интернету можете пронаћи бесплатне апликације за родитељски надзор. Већина њих функционише веома једноставно. Уколико нисте љубитељ апликација и нових технологија, довољно је да поставите шифру на рачунар или телефон којом ћете одобравати приступ интеренту вашем дјетету. Са друге стране, ваше дијете ће у једном моменту одрасти и постати тинејджер када строги надзор већ почиње да прозиводи контра ефекат. Такође, у овом узрасту већина дјеце већ посједује свој мобилни телефон којим било када и било гдје може да приступи интернету".

Разговарајте отворено са дјететом

Из Нове генерације кажу да у предпубертетском периоду, односно периоду у коме је провођење времена на интеренту још увијек под родитељском контролом вријеме да се дијете едукује о томе шта су опасности интернета те на који начин да га користи на функционалан и афирмативан начин. Савјет роитељима је да се распитају додатно о основним врстама опасности набројаним у овом тексту и да објасне то свом дјетету на што једноставнији начин.

У тинеджерском добу је, истичу, важно да имате дјететово повјерење како би дијелило са вама шта се дешава у његом животу. Уколико је дијете тинејджер важније је да му више будете пријатељ, него контролор.

Едукујте ваше дијете

Због тога је јако важно редовно комуницирати са дјецом, упознати их са посљедицама до којих може да доведе овакво понашање како би постали свјеснији и развили емпатију према другима иако су на социљаним мрежама.
Једна од техника је заузимање перспективе вршњака који проживљава овако нешто. Такође, битно је говорити о цyбербуллyинг-у како би дјеца могла да имају свијест о томе уколико постану жртва али и да имају информацију шта могу предузети у том случају и коме се обратити за помоћ.

"Са друге стране, систем треба да санкционише оваква понашања али и освјести дјецу да није цоол радити овако нешто. Иако је још увијек тешко за установити и доказати овакве облике насиља, и у нашем систему се она санкционишу.  Оно што је можда и најважније, јесте учити дјецу како да на адекватан начин комуницирају са вршњацима како у школи тако и на друштвеним мрежама. Овакве вјештине ће у сваком случају помоћи да се смањи агресија, али и да се дијете избори за себе на афирмативан начин поштујући мишљење и емоције вршњака. Једна од техника је вјежбање сценарија које дијете предложи са алтернативним начинима реаговања и комуницирања", истиче се.  

Говорите о вриједностима

Како би интернет садржаји што лакше долазили до што већег броја прегледа, они се поједноставјују, чине шаренијим и занимљивијим, лакшим за конзимирати али се и вулгаризују. Наравно, ово нико не ради са јасном намјером да поквари дјецу и омладину већ чисто пратећи број прегледа и посјета без свијести или интереса о посљедицама.

"Све ово, иако није здраво, доста је примамљиво за некога ко некритички конзуимра интернет садржаје. Због тога је врло важно редовно разговарати о правим вриједностима у животу како би дијете имало развијену свијест о томе како у свакодневном животу, тако и у интеренет простору. Поред тога, потрудите се да пратите оно што они прате како би знали у ком смјеру се креће тренд у који ваше дијете жели да се уклопи. Пратите yоутубер-е и инфлуенцере како би знали шта је то што слуша ваше дијете и ка којим вриједностима се усмјерава. Пратите трендинг како би знали шта је тренутно популарно", појашњавају стручњаци.

Научите дијете како да интернет користи за сопствени развој

Иако не представља опасност саму по себи, некритичко усвајање информација доводи до конзервативног начина мишљења и поларизације.

"Иако се то на интернету чини немогуће, заправо је итекако могуће. Алгоритми повезани са нашом адресом као и свим нашим налозима нам нуде садржаје које конзумирамо и који су кохерентни са свим оним што смо претходно читали или гледали. На тај начин су све мање вјероватноће да ћемо доћи до информација које би у перспективи могле да промјене наш став према некој теми или само увјерење како нешто реално функционише. Због тога је важније него икада да учите дијете како да критички размишља и увијек заузима другу перспективу, односно како да за њом трага".

Трудите се да будете информисани

Наравно да не можемо сви бити стручњаци за све, али је елементарни ниво информисања о  највећим опасностима које носи интерент неопходан како би очували сигурност сопственог дјетета.

"Ризици највишег степена  по дијете на интернету јесу сексуални предатори који користе различите технике за  манипулисање. Користећи дјечију наивност представљајући се као вршњаци или чак одрасли 'пријатељи' често позивају дјецу на играње различитих игара уз помоћ којих долазе до непримјерених садржаја. Каније, могу да уцјенују дјете пријетећи да ће те исте садржаје да виде његови или њени вршњаци или родитељи уколико не буду радили оно што им се каже. Такође, постоји и групација предатора који неприкладним садржајима на којима је жртва изнудом траже новац", кажу из Нове генерације.

У интернет простору врло лако ваше дијете може доћи до порнографских и осталих непримјерених садржаја за његов или њен узраст а који може оставити штетне и дуготрајне посљедице.

Такође, ту је и такозвани пхисхинг илли у преводу речено „пецање“ -  техника намамљивања дјеце илли одраслих да отворе различите садржаје или обезбједе приступ мејлу који се касније може злоупотребити. Наравно, у овом случају долази до инсталирања вируса или других штетних посљедица које су опасне по технилогију и имовину којом располажете, али сам степен опасности по сигурност и здравље дјетета није толико висок.

Прихватите да се то не дешава „тамо негдје“

Често када чујемо о свим опасностима којима су изложена дјеца у свијету, прво што помислимо је да „нема тога код нас“  или „није то још до нас стигло“.

"Интернет је глобално и опште мјесто. Када се ваше дијете конектује на интеренет, оно се не налази ни у дворишту ни у насељу, оно се налази на свјетској мрежи и има приступ свему што тамо постоји. Да ли је интернет онда сам по себи лош? Наравно да није, интернет нуди невјероватне могућности за учење и развој, с тим што је дјетету потребан неко да га води кроз процес одрастања како у свакодневном животу, тако и у интернет свијету", поручују из Удружења Нова генерација из Бањалуке.

 

Данас се обиљежава Међународни дан сигурног интернета


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.