Савјети за родитеље и дјецу у доба изолације због вируса

Имајући у виду да су школе затворене, да дјеца остају у становима и кућама са родитељима одакле учествују у онлине настави, Институт за здравље и сигурност хране Зеница поручује да је право вријеме за увођење здравих животних стилова.

Foto: Ilustracija

 

Поводом Свјетског дана здравља али и избјегавања ширења вируса Цовид-19, ИНЗ је припремио сет препорука за очување здравља дјеце у увјетима кућне изолације.

Приоритет свих приоритета је научити дјецу здравственим превентивним мјерама које су оперативне и практичне (прање руку, брига о себи).  

Потребно је с дјецом разговарати о њиховим страховима, јер ће им то дати макар и мали, осјећај преузимања контроле у неизвјесним временима и ситуацијама.

Помозите дјетету у обавезном планирању дана и одређивању времена учења, али немојте да ваше планирање с дјететом и договарање буде усмјерено само на школске обавезе, него водите рачуна о провођењу здравих навика, вјежбању, правилној прехрани, одмору и спавању, наводе из Одјељења за промоцију здравља ИНЗ-а.

Такођер, провођење превише времена пред екранима има негативан утицај на здравље, како физичко тако и психичко, а према препорукама Свјетске здравствене организације дјеца у доби до двије године не би уопће требала проводити вријеме пред екранима, дјеци у доби од двије до четири године требало би ограничити вријеме проведено пред екранима на највише 60 минута дневно, али што мање то боље.

Школска дјеца су сада због организације школе на даљину (онлине) приморана одређено вријеме провести пред екраном и мониторима, па би баш због тога слободно вријеме пред екраном требало свести на што мању мјеру.

Адолесцентима тренутно екран представља осим материјала за праћење онлине наставе, извор комуникације с вршњацима која им је тренутно ограничена, те ће код њих бити теже ограничити вријеме проведено пред екраном.

Из ИНЗ-а препоручују да се направи распоред дневних активности и  јасно назначити количину времена проведеног пред екраном.

Такођер. Треба искористити дуготрајни боравак у кући како би дијете усвојило здраве животне стилове - дан мора да почиње доручком!

Дијете треба да научи важност доручка, као првог оброка у дану, треба дијете укључити у припрему оброка, постављање стола и при томе га усмјеравати на здрави избор намирница за доручак. 

Физичка активност неопходна је за очување здравља – дјецу треба упознати са процесима који се догађају у тијелу током физичке активности, важности одмора и предности физичке активности за здравље, те сваки дан осигурати препоручене количине физичке активности (плес, зумба, кућни послови, тwистер, прескакање конопца, вјежбе преко интернета…)

Разноликост и умјереност су кључ нашег здравља, а како би сваки дан унијели препоручену количину храњивих твари, важно је да су тањири “шарени” – зато треба укључити дијете у креативно осмишљавање “шарених” тањира, уношење довољних количина воћа и поврћа.

Вода је најздравије пиће  - неопходна је за одржавање хигијене и заштиту од болести, па и у овом случају од ширења заразе коронавирусом, зато је важно често и добро прати руке, прати намирнице, али и пити довољну количину воде током дана. Дјеци се препоручује најмање пет чаша воде дневно.

Сан за здрави раст и развој – зато ће припреми за спавање најбоље допринијети свакодневни ритуали, те једна лијепа прича за лаку ноћ, уочи самог одласка на починак.

- Свакодневно осигурајте вријеме за породичне активности (играјте друштвене игре, одглумите ликове из бајке са најмлађом дјецом, укључите адолесценте у кућне послове, цртајте, плешите или вјежбајте заједно) – препорука је ИЗН-а.

На крају, стручњаци ИНЗ-а поручују да родитељи буду позитиван примјер и сами ограниче своје вријеме проведено пред екраном. Својим примјером ће најбоље утјецати да дјеца поприме здраве животне навике.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.