Сазнајте шта једете и пијете: Велики тест Нутелле и још 1400 производа

Ускоро бивши предсједник Еуропске комисије (ЕК) Јеан-Цлауде Јунцкер у говору о стању Еуропске уније 2017. обвезао се на рјешавање проблема двојне квалитете производа.

BUKA portal / 11. јул 2019

 

Симбол те проблематике постао је популаран слатки намаз Нутелла, за коју се открило да нема исти састав у свим чланицама ЕУ-а те да је састав Нутелле много квалитетнији у Њемачкој него у, примјерице, Хрватској.

Том темом почели су се интензивније бавити и заступници у Еуропском парламенту, међу њима и хрватска еурозаступница Биљана Борзан, а резултат свега је најављена допуна еуропске директиве о непоштеној тржишној пракси која ће забранити различите саставе истих прехрамбених производа.

Велико истраживање Еуропске комисије је итекако корисно за Хрвате

Једна од ствари које је Еуропска комисија подузела у том циљу јест и наручивање великог знанственог истраживања квалитете и састава прехрамбених производа у ЕУ које је проведено крајем 2018. године, а чији су резултати прошли тједан објављени у Бруxеллесу. 

Заједнички истраживачки центар (ЈРЦ), интерна знанствена служба и служба знања Комисије, анализирао је у студији 1400 прехрамбених производа у 19 држава чланица. У истраживању су судјеловале сљедеће државе чланице: Бугарска, Ципар, Чешка, Данска, Естонија, Француска, Грчка, Хрватска, Италија, Латвија, Литва, Мађарска, Малта, Њемачка, Пољска, Словачка, Словенија, Шпањолска и Низоземска.

Заправо се може рећи да је ово једно од већих истраживања квалитете прехрамбених производа које се тиче онога што се може купити у трговинама у Хрватској те изврсна прилика за Хрвате да се информирају о томе који су производи истог састава на хрватским и, примјерице, њемачким полицама супермаркета.

Трећина производа сличне марке или пакирања има различит састав

Како су јавили из ЕК, у 9 посто прехрамбених производа обухваћених истраживањем утврђена су одступања у саставу унаточ истовјетној предњој страни пакирања. Уз то, у 22 посто производа је предња страна пакирања била слична, а састав свеједно различит. Није уочен конзистентан географски узорак. На темељу нове методологије национална надлежна тијела сада ће моћи анализирати сваки случај посебно, што је потребно за откривање обмањујућих пракси, забрањених у складу с правом ЕУ-а о заштити потрошача.

Тибор Наврацсицс, повјереник за образовање, културу, младе и спорт те надлежан за Заједнички истраживачки центар, изјавио је да су “резултати истраживања подијељени” те додао: “Весели ме што није уочена разлика у саставу прехрамбених производа означених робном марком који се продају на истоку у односу на исте на западу, али забринут сам због тога што је и код трећине производа исте или сличне робне марке и пакирања откривен развидно различит састав.”

Вěра Јоуровá, повјереница за правосуђе, заштиту потрошача и равноправност сполова, истакнула је, пак, да “на еуропском јединственом тржишту не смију постојати двоструки стандарди”. Подсјетила је да се новим законима “кажњава двојна квалитета и проширују овласти тијела за заштиту потрошача па смо у могућности стати на крај таквој пракси” јер ЕК жели да “еуропски потрошачи буду сигурни да је оно што купују уистину оно што ће и добити”.

Усклађена методологија

Испитивање се темељило на усклађеној методологији, коју је у сурадњи с државама чланицама развио ЈРЦ. Том се методологијом омогућује успоредиво узорковање, испитивање и тумачење података у ЕУ. Све државе чланице биле су позване прикупити информације о саставу одабраних прехрамбених производа који се нуде на њиховим тржиштима. Деветнаест држава чланица доставило је информације о 113 производа означених робном марком и 15 производа с приватном ознаком. У првом се кораку анализа темељила на информацијама на ознакама на производима и изгледу предње стране њихова пакирања.

Став ЕК је да ако је роба која се представља као идентична роби која се ставља на тржиште друге државе чланице, без легитимног и објективног разлога битно различитог састава или карактеристика у односу на ту другу робу, није ју допуштено такву стављати на тржиште ЕУ-а јер би се тако могли неправедно и протузаконито заварати потрошачи.

Нутелла је сада свугдје иста у Еуропској унији

Када је, пак, ријеч о Нутелли, која се нашла у средишту цијеле ове тематике, истраживање ЕК је показало да она сада има исти састав у свих 19 чланица ЕУ-а, што значи да је Ферреро - произвођач Нутелле - уједначио састав овог слатког намаза откако је пукнуо скандал о мање квалитетној Нутелли за источноеуропско тржиште.

Уз Нутеллу, анализирано је више од 1380 узорака 128 различитих прехрамбених производа. Из ЕК ипак наглашавају да тај узорак није репрезентативан у строго методолошком смислу јер је тржиште прехрамбених производа у ЕУ огромно и врло разнолико, али да ипак открива занимљиве ствари. 

Четири кључна закључка истраживања

Овим истраживањем је откривено да:

1. Код већине производа састав одговара томе како су представљени: 23 посто имало је идентичну предњу страну пакирања и истовјетан састав, а за 27 посто је у различитим земљама ЕУ-а из разлика у предњој страни пакирања било видљиво да су различитог састава.
2. Код 9 посто производа састав није био једнак иако су били представљени као идентични: предња страна пакирања била је иста, али је састав био друкчији.
3. Слично је било представљено 22 посто производа, али им је састав био свеједно различит: предња страна пакирања била је слична, али се састав разликовао.
4. Није уочен конзистентан географски узорак упорабе једнаког или сличног пакирања за производе различитих састава. Надаље, производ није нужно лошији ако се разликује у саставу.

ЕК још истиче да су потребни даљњи кораци и истраживања како би процјена била репрезентативнија те како би се боље разумјела повезаност између састава и квалитете.

Који су прехрамбени производи обухваћени истраживањем?

Најзанимљивији дио истраживања односи се, наравно, на појединачне резултате прехрамбених производа који су обухваћени у овој студији. Међу њима су, када је ријеч о у Хрватској доступним производима, између осталих, Леибнизови чоколадни кекси Минис, БелВитини кекси Бреакфаст Милк Цереалс, Цхоцолате Фудге Броwние сладолед од Бен & Јеррy’с, конзервирани кукуруз и конзервирана мјешавина грашка и мркве од Бондуелле, Цоца-Цола, јогурт Ацтивиа од Данонеа, пиво Цорона, залеђена Пизза Моззарелла од Др. Оеткера, као и њихов прашак за чоколадни пудинг те Виталис Црунцхy Муесли итд.

Ту је, наравно, и споменута Нутелла, па деликатесна салама од Дулана, Харибови гумени бомбони, Хеинзов кечап итд.

Пиво Лöwенбрäу није исто у Њемачкој и Хрватској

Откривене су неке занимљиве разлике. Примјерице, пиво Лöwенбрäу је оригинално њемачки производ, но у Њемачкој и Хрватској нећете пити баш исти Лöwенбрäу. Наиме, пиво Лöwенбрäу које се продаје у Хрватској, Словенији и Мађарској, производи се у Хрватској на донекле другачији начин него у Њемачкој, но произвођач увјерава да то не значи како је мање квалитетно. Дапаче, твртка Лöwенбрäу тврди да је хрватски Лöwенбрäу лакши од оног њемачког.

Виталис Црунцхy Муесли од Др. Оеткера је, пак, прије средине 2017. године био другачији у Хрватској у односу на остатак тржишта ЕУ-а. Тада је Др. Оеткер одлучио уједначити рецепт за овај производ - вјеројатно и под јавним притиском и свједочећи проблемима у којима се нашла Нутелла - али су се и крајем 2018. године могли у Хрватској купити Црунцхy Муесли са старим рецептом специфичним за хрватско тржиште. Др. Оеткер увјерава ЕК да је то зато што се у Хрватској још продају старе залихе овог производа. 

Милкина млијечна чоколада с цијелим љешњацима највише љешњака има у Француској

Разлика постоји и када је ријеч о Маггијевим кокошјим коцкама за јуху. Конкретно, оне које се продају у Шпањолској имају 3,3 посто прашка кокошјег меса у себи, а оне у Хрватској тек 0,13 посто. У Чешкој, пак, те Маггијеве коцке имају 1,3 посто прашка кокошјег меса. 

Милкина млијечна чоколада с цијелим љешњацима у Хрватској, пак, има 20 посто љешњака у свом саставу, али у Пољској само 17 посто. Но у Француској у истом производу истог пакирања има 22 посто љешњака.

Нестлеов Несqуицк, пак, има више витамина Ц у свом саставу у, примјерице, Чешкој и Мађарској него у Хрватској и Шпањолској. Нестле тврди да шпањолски рецепт за Несqуицк има “мање варијације у складу с локалним укусом”.

Индеx


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.