Сазнајте више детаља у веома штетном уљу ПИРАЛЕН које се запалило у ИНЦЕЛУ у Бањалуци

Седамдестих година прошлог вијека откривена је страшна особина пиралена: Пирален је врло канцероген и изазива генетске мутације.

Maja Isović Dobrijević / 27. мај 2019

Foto: BUKA

 

Јавност је већ упозната са чињеницом да је дио земљишта у Пословној зони „Инцел“ загађен веома опасним и канцерогеним уљем пирален и другим тешким металима.

Ова еколошка катастрофа покушала се заташкати.

Пирален спада у ред највећих еколошких проблема на овим просторима.

Пирален, технички гледано, има изванредне особине: трпи огромне температуре - и до 1.700 степени, не мијеша се ни са једном супстанцом, постојан је и неразградив. Користио се за пуњење трансформатора, јер и при физичким и хемијским контактима није могао да се запали и изазове било какву штету. Такође у системима компензације реактивне енергије користио се за пуњење кондензаторских батерија.

Пирален је термоотпорно уље, расхладни флуид којим се облажу бакарне гријне плоче како се приликом емитовања енергије не би спојиле и истопиле.
 
Седамдестих година прошлог вијека откривена је страшна особина пиралена: Пирален је врло канцероген и изазива генетске мутације.

Пирален је буквално природно неуништив и хемијски и физички неразложив. Уништава се једино вештачки при жарењу у специјалним пећима на температурама изнад 1.700 степени, али тада као узгредан производ до коначног уништења се ослобађа фозген и дифозген који спадају у групу најстрашнијих бојних отрова.

Ријеч је о течности која доспјевши, нпр, у земљу, оставља неотклоњиве посљедице. Слично је, наравно, уколико би пирален доспио и у воду и ваздух. Катастрофа је неминовна. Пиралену природа не може ништа. 
 
Ако се пирален проспе у воду у количини од само једног литра загађује милијарду кубних литара воде.

Стручњаци одавно упозоравају да је пирален широм регије крајње непрописно ускладиштен, смјештен је по бурадима и цистернама.

Подсјетимо, када је у марту ове године дошло до пожара и горења уља пирален, ангажована је Еколошка инспекција града Бањалука, која је обавила вјештачења и потврдила да је земљиште код енергане пуно пиралена и других тешких метала.

Остаје отворено питање колико је ово канцерогено уље контаминирало земљу и воду на подручју Бањалуке.

У научном раду "Еколошки аспекти примене пиралена" др Мирјана Анђелковић Лукић пише:

"Контаминација људи пираленом могућа је на  неколико  начина,  удисањем  контаминираног   ваздуха, контактом с очима, апсорпцијом преко кожеи гутањем, при конзумирању хране, воде или пушењу.   

Ако пирален дође у додир с кожом, то место треба одмах испрати с много воде, и то је најефикасније урадити испод славине, а затим опрати водом и сапуном више пута. Одећа контаминирана пираленом треба одмах да се скине и да се тело опере, како је описано. Одећа се одлаже на прописана места и пере. Особе које перу одећу треба да буду упозорене на опасна својства пиралена, посебно на могућност ресорпције преко коже.

Ватрогасци који гасе пожар на трансформаторима с пираленом не смеју у истом оделу и истим ципелама да одлазе ван подручја угроженог пожаром, како не би дошло до даље контаминације пираленом.  

Непосредно после гашења пожара обавезно је детаљно прање целог тела топлом водом и сапуном  (не детерджентом ни шампоном).

Сви ватрогасци ангажовани на гашењу пожара на трансформаторима с пираленом морају да користе  заштитна одела, рукавице, чизме и маске.  

Пирален има велику способност продирања кроз различите полимерне материјале који се користе и за израду делова заштитне  опреме, па при избору  материјала  за заштитну опрему ватрогасац ангажованих на гашењу пираленских пожара о томе треба водити рачуна

....

Пожари на пиралену, нажалост, проузрокују жртве у блиској и даљој  удућности, зависно од количине акумулираног пиралена и ослобођеног генотоксина који је неконтролисано расејан у животној средини.

Уколико дође до истицања пиралена на тло услед ванредних  околности (пожари на пираленским  трансформаторима) или из  оштећене амбалаже у којој је смештен (пластична бурад), предузимају се  мере чишћења и спречавања продирања пиралена и његових продуката у тло". Више на ЛИНК-у.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.