СДА незадовољна одлуком ЦИК-а о Сребреници, најавили жалбу Суду БиХ

Резултате избора у Сребреници донијели бирачки одбори, а не бирачи, тврди Табаковић.

Slađan Tomić / 21. јануар 2021

Након што је Централна изборна комисија БиХ поништила изборе у Сребреници због бројних неправилности, кандидат СДА за начелника ове Сребреница Алија Табаковић за БУКУ каже да може бити дјелимично задовољан јер је ЦИК утврдио да је СДА покрадена у већини редовних мјеста у Сребреници. “И да су се десиле бројне злоупотребе и неправилности” каже Табаковић.

Он није задовољан дијелом Одлуке ЦИК-а да не прихвате дио жалбе који се односи на гласањем путем поште јер, према ријечима Табаковића, 800 коверти није на вријеме стигло у Сребреницу јер су неки бирачи гласачки материјал добили 15 дана након избора, а рок за доставу гласачког материјала на адресе грађана ван БиХ је 45 дана. Централна изборна комисија одлучила је да неће понишити гласање путем поште, те промјена ових гласова неће бити.

“Нису на вријеме послати гласачки материјали, није стигло. То ће утицати на коначни исход резултата. Ми ћемо се обратити и Апелационом одјељену Суда БиХ” поручио је Табаковић у разговору за БУКУ. Додаје да 2.500 коверти у лежи у магацинима јер нису пристигле на вријеме, а да међу том поштом има и гласова сребреничких бирача.

Бројне неправилности

ЦИК је потврдио бројне неправилности попут: неважећих докумената, пребацивања гласачких листића, гласања једне особе више пута, омогућавања гласања без докумената.

“Нама је неприхватљиво , ми који свакодневно живимо 24х у Сребреници то знамо, да имамо 15.000 бирача. Том логиком требало би да имамо 20.000 становника, а у Сребреници сада нема више од 5.500 људи” додао је Табаковић.

Он каже како постоје професионални бирачи из Србије који сваке четири године долазе на гласање у Сребреницу.

“Тражимо ревидирање спискова. Немогуће да је у селу гдје има пет кућа пријављено 500 бирача. Ми смо прије избора упозоравали да се припрема изборни инжињеринг. Резултате избора у Сребреници донијели су бирачки одбори, а не бирачи. Тражићемо одговорност бирачких одбора.”

Ко је кршио изборна правила у Сребреници, доказаће истражни органи, а да ли ће поновљени избори бити поштенији зависе од инситуција које проводе изборе, рекао је за БУКУ Хамдија Гушић, предсједник Општинског одбора Демократске фронте Сребреница.

“С обзиром на велики број неправилности током изборног процеса у Сребреници и свега онога о чему смо јавно свједочили сматрамо да је Централна изборна комисија Босне и Херцеговине донијела праву одлуку која је, вјерујемо, донесена на основу релевантних чињеница до којих је ЦИК дошао. Демократска фронта Сребреница свакако поздравља одлуку Централне изборне комисије” додао је Гушић.

Наша странка подржава одлуку ЦИК-а БиХ за коју кажу да је доказ свега што су до сада указивали о свим нерегуларностима и фабриковању изборне воље грађана.

“Остаје нејасно зашто ЦИК овом одлуком није третирао и гласање путем поште, с обзиром да је тај сегмент посебно био нерегуларан и у многоме може промијенити резултате избора. Посљедњи у низу изборних крађа су и избори у Мостару, послије којих остаје свима нама нејасно зашто ЦИК није наложио у најмању руку поновно бројање гласова имајући у виду докуметновано крађу на само пар бирачких одбора који су поновно бројани” каже за БУКУ Нихад УК, генерални секретар Наше странке.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.