СДА полако затвара све могућности да се са њима сарађује

Шта ово значи?

Srna / 19. септембар 2019

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да је "декларација СДА усмјерена против мира, стабилности, добрих односа, коегзистенције, сарадње, кохезије, и то не само у оквиру БиХ него и на ширем регионалном плану".

"Декларација СДА дефинитивно задире у темеље Дејтонског споразума и нуди одређена рјешења која су апсолутно противна Дејтонском споразуму и уставно-правном поретку и систему који је тај споразум успоставио. Није само зауставио рат, него нам је дао и Устав", рекла је Цвијановића синоћ АТВ.

Цвијановић је навела да је "оно што је предложено у декларацији СДА супротно интересима српског и хрватског народа, истичући да се ту пропагира организација БиХ која не може да заживи јер за то нема сагласност у Републици Српској, те показује инвазивнији приступ и однос једног народа у односу на друга два, што је неприхватљиво у БиХ".

"СДА намјерно блокира процес имплементације изборних резултата и поштовања изборне воље грађана Републике Српске. Наш став је да се то не смије дозволити", поручила је Цвијановићева, која је и предсједник Републике Српске.

Она је рекла да институције Републике Српске као одговорне морају да раде све да би спријечиле неког да ремети нешто што је сасвим нормалан политички процес, те да они који могу да формирају власт на нивоу БиХ и преузму на себе одговорност.

"СНСД заједно са својом коалицијом тражи да се поштује изборна воља грађана и да они који су жељели да обезбиједе представљање Републике Српске својим већинским гласом имају то право", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла "да СДА не жели истински суживот са другима у БиХ, већ намеће своју политичку агенду другима и пропагира причу која не може ухватити корјен у БиХ, попут приче о једном језику и идентитету".

Она је оцијенила да је "СДА блокирала цијели систем на нивоу БиХ и омогућила изборним губитницима из Републике Српске да остану у техничком мандату који је раван ничему".

"У Сарајеву сигурно не треба да сједе изборни губитници из Републике Српске који у складу са својом политичком процјеном сматрају да треба тамо да сједе.  Не мислим да треба тамо да сједе, јер смо имали изборе и завршена је та прича. Какав допринос они могу дати грађанима у техничком мандату, а пола мандата не функционишу на прави начин?", упитала је Цвијановићева.

Коментаришући оставку потпредсједника Народне скупштине Републике Сенада Братића, Цвијановићева је рекла да СДА полако затвара све могућности да се са њима сарађује.

"СДА је нереална, пропагирајући БиХ која је као таква приказана у тој декларацији која је република, нема ентитете, већ регије, нити конститутивне народе. То су стари планови који су безброј пута покушали да негдје провуку", истакла је Цвијановићева.

Она је поручила да је опредјелјенје Републике Српске приврженост Дејтонском споразуму и враћање одређених надлежности Српске које су пренесене на ниво БиХ.

"Кроз праксу низ година уназад показало се да путем надлежности које су пренесене ми нисмо добили ни јефтинију, ни ефикаснију ни бољу структуру, нити ефикаснији систем, нити смо добили неко веће повјерење међу нама. Напротив, тај јаз постаје све дубљи", рекла је Цвијановић. 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.