СДА реаговала на критике након избора СНСД-ових делегата у Дом народа

Коалиција Заједно за БиХ одбацује лажне оптужбе да је гласовима својих посланика пресудно утјецала на избор делегата СНСД-а у државном Дому народа, саопштено је данас из СДА.

BUKA portal / 06. децембар 2018

"Са или без гласова 4 заступника Коалиције заједно за БиХ, резултат би био исти. СНСД би добио четири делегата, а Младен Иванић не би прошао ни да смо га ми подржали. То зна свако ко прати односе унутар НСРС. Да смо гласали како нам душебрижници савјетују, једини резултат би био да би Бошњаци изгубили мјесто потпредсједника. Иванић свеједно не би прошао, СНСД који има много већу већину у НСРС него у прошлом мандату би другачијим распоредом делегирао поново 4 у државни Дом народа, а умјесто Сенада Братића у руководство скупштине би био изабран Денис Шулић из СНСД-а. Ми смо дакле могли само да изаберемо СНСД-овог потпредсједника скупштине умјесто СДА-овог, а не знам што бисмо то радили", казао је Един Рамић, шеф клуба заступника Коалиције Заједно за БиХ и потпредсједник СДА.

Додаје да је неистина и обмана да са четири делегата СНСД-а "добива могућност" блокирања рада Дома народа, када је ту могућност имао и у прошлом мандату са 3 делегата, колико је по Пословнику (чл. 63) довољно за блокирање кворума, што је и био случај.

Рамић свеједно понавља да заступници Заједно за БиХ и СДА нису имали пресудан глас, те да разлоге неизбора Младена Иванића у државни Дом народа треба тражити у предсједнику ПДП-а Браниславу Бореновићу.

"Бореновић је брже-боље потрчао да свали кривицу за Иванивћев неизбор, по принципу 'ухватите лопова' да скрене пажњу са своје улоге у овоме процесу. Кључ дешавања у вези с Иванићем је заправо у њиховом унутарпартијском обрачуну, гдје је Бореновићу очигледно интерес била коначна политичка ликвидација Иванића и преузимање контроле у партији. Нека се они баве својим обрачунима, али нека нас не увлаче у то".

Рамић сматра лошим што су се поједини политички субјекти из Федерације примили на Бореновићев спин.

"Коалиција Заједно за БиХ је једини политички субјект који на изборима добио подршку да представља повратничку популацију у ентитету РС. Нажалост, СДП се одлучио да не учествује у коалицији Заједно за БиХ, а да је пристао да се боримо заједно за повратничку и пробосанску политику у НСРС – имали бисмо много већи капацитет, па чак и да пресудно утјечемо на избор делегата у државни Дом народа. СДП би из те грешке коју је направио требао да извуче поуку и да брине о интересима државе БиХ, а не о интересима Иванића и ПДП-а. Ми очекујемо од СДП-а, а не од ПДП-а или СНСД-а, да разумије државне интересе и брани их, што је немогуће ако изаберу да буду вођени мржњом према СДА, јер свака мржња засљепљује па и та, а нама треба мудра и разумна политика", казао је Рамић.

Позвао је СДП не прави исту грешку и након избора, те да не разбија јединство пробосанских политичких снага у Парламентарној скупштини БиХ.

"Нису ни Младен Иванић ни Бранислав Бореновић неко од кога треба да зависи судбина Босне и Херцеговине или НАТО интеграција. Њима је као и СНСД-у на првом мјесту ентитет РС и интереси српског народа важнији су им од осталих. Гарант цјеловитости и стабилности Босне и Херцеговине и НАТО интеграције није јак ПДП у Дом народа, већ јак пробосански блок у Парламентарној скупштини БиХ за који смо пружили руку СДП-у. Нека не пљују на пружени руку. Свеједно је шта поред 80 заступника у НСРС, мисли 3-4 заступника нашег клуба. Али није свеједно да ли ћемо наспрам Додикових 10 и Човићевих 5 бити 10 или 20 пробосанских руку. СДП мора умјесто мржње према СДА, одабрати разуман и одговоран приступ према држави", казао је Рамић.
 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.