СДС и ПДП траже измјене Пословника Представничког дома ПСБиХ: Ево шта нуде Шаровић и Бореновић

ише од 300 тачака дневног реда чека на разматрање у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ

FENA / 08. новембар 2019

А од тога је 45 ратификација међународних уговора чија је вриједност процијењена на двије милијарде КМ, 40 законских рјешења, више од 60 извјештаја о раду бх. институција и више од 150 ревизорских извјештаја.

Упозорили су на то данас посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и лидери Српске демократске странке (СДС) и Партије демократског прогреса (ПДП) Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић.

Због такве ситуације поднијели су иницијативу за измјене Пословника о раду којима би се осигурало да се на вријеме изврши избор радних тијела (комисија) Дома, у овом случају њих шест, јер без тога није у потпуности конституирано највише законодавно тијело у земљи.

На сазивање сједнице, на којој би се разматрала та иницијатива, већ су добили подршку 14 посланика, али им је потребно 22 посланика да би се сједница сазвала због чега су позвали представнике странака које имају најбројније клубове у Представничком дому да их подрже.

Суштински измјене би осигурале увођење још једног члана у Пословник и предвиђају да уколико посланички клубови не доставе имена чланова комисија, ту обавезу изврши Колегиј, а уколико они то не ураде да се комисије оформе привремено од оних посланика чија су имена достављена.

Нагласили су да због садашње ситуације у којој још нису именовани чланови шест радних тијела испашта цијела држава будући да су на чекању бројни акти који требају потврду у ПСБиХ, а међу њима је и уговор у вриједности од 400 милиона КМ намијен за наставак изградње Коридора Вц.

Сматрају да је иницијатива легитимна, демократска и да за циљ има искључиво омогућавање рада Представничког дома те су подсјетили да комисије имају велики значај у Парламентарној скупштини БиХ много већи него у другим парламентима у БиХ.

Иницијативу су већ подржали посланици Социјалдемократске партије (СДП), Странке демократске активности (А-СДА), Наше странке и Демократске фронте, а изражена је нада ће се ту иницијативу подржати и остали посланици Представничког дома те да би се почетком седмице могао знати прецизан датум када би сједница могла бити одржана.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.