Шеф WХО-а: Имунитет крда не може бити стратегија против короне, то није опција

СВЈЕТСКА здравствена организација (WХО) је оцијенила незамисливим допуштање слободног циркулирања цовида-19 како би се постигао колективни имунитет.

BUKA portal / 13. октобар 2020

 

"Никада у повијести јавног здравства се имунитет крда није користио као стратегија одговора на епидемију, а још мање на пандемију. То је знанствено и етички проблематично", изјавио је генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гхебреyесус на конференцији за новинаре. 

"Слободно пустити опасан вирус, који не разумијемо у потпуности, супротно је етици. То није опција", инзистирао је. 

У пандемији новог коронавируса умрло је више од милијун обољелих у свијету након што је уред WХО-а у Кини упозорио на појаву болести крајем просинца прошле године.

Ради ли се о трајном имунитету?

"Велика већина људи у већини земаља је осјетљива на заразу тим вирусом. Серолошка истраживања упућују на то да је у већини земаља заражено мање од 10 посто становништва", објаснио је Тедрос Адханом Гхебреyесус.

Он је такођер додао да се не зна довољно о имунитету оних који су били заражени цовидом-19 и нагласио да су се неки поново заразили. 

"Већина заражених вирусом развијају имунитет тијеком првих тједана, али не знамо ради ли се о трајном и јаком имунитету ни је ли он различит од особе до особе", додао је. 

Нагласио је да је концепт имунитета крда кориштен у кампањама цијепљења и подсјетио да је за мале богиње потребно цијепити 95 посто становништва да би преосталих 5 посто било заштићено, док за дјечју парализу та стопа износи 80 посто.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.