СЕКС СИМБОЛИ ЈУГОСЛАВИЈЕ Тресле су ЕВРОПУ а њиховој љепоти нису одољели Алан Делон, Салвадор Дали

Поједине даме су својом појавом оставиле велики траг у бившој Југославији.

kurir.rs / 08. децембар 2016

 Поједине даме су својом појавом оставиле велики траг у бившој Југославији.

Оливера Катарина

Девојка из Београда прославила се као фатална жена, глумица и певачица коју су жене мрзеле, а око које су се мушкарци на улици тукли. Рођена 1940. године, одрастала је у патријархалној београдској породици речног капетана Петровића. Отац јој је био веома строг, па је морала да чучи у ћошку сваки пут кад би закаснила кући. Чим је напунила осамнаест година и добила пасош, одлази у Париз. Није успела да остане тамо упркос лепоти и атрактивном држању, па се после годину дана вратила у Београд. Својим наступима запалила је Кан, Нјујорк, Берлин, Париз - 72 дана узастопце пунила је легендарну салу Олимпија у главном граду Француске, а аплаудирали су јој Салвадор Дали, Ани Жирардо, Ширли Меклејн, Акира Куросава, Алан Делон...

Беба Лончар

Захваљујући филму „Лјубав и мода“, слатка тинејџерка Десанка постала је права југословенска звезда. Рођена 1943. године као Десанка, ова је београдска лепотица, студенткиња романистике, већ је имала за собом једну партизанску филмску улогу кад су јој пришли продуценти. Кад је све било готово, причала је: „Дошли су код мене и рекли ми - снимаћеш један филм, возићеш ‚веспу‘, носићеш дивне хаљине, возићеш се авионом... То је било као сан!“. Почетком осамдесетих Беба Лончар вратила се у Југославију, да нас подсети на своју лепоту улогама у „Пакленом отоку“ и „Другарчинама“. После италијанског филма „Кућа проклетих“, снимљеног 1982. године, оставила је глуму.

Марија Бакса

Раскошне лепоте, коју није сакривала, ова Београђанка се препоручивала за улоге такозваних слободних жена у југословенским филмовима

Београдска легенда каже да, кад је Марија Бакса пролазила Јевремовом улицом, мушкарци у кафанама одгризали су комаде столова. Марија Бакса у Београду је живела отприлике у исто време кад и Беба Лончар (рођена је 1946. године, дакле три године млађа) и штампа их је поредила, настојећи да створи ривалитет међу њима. Али њих две биле су сушта супротност: док је Лончарева била нежна, готово ломљива, Марија Бакса важила је за оно што би се данас рекло „риба и по“. Седамдесетих година сели се у Италију, где снима филм за филмом. Појављује се у криминалистичким и научнофантастичним филмовима и еротским комедијама Б продукције и позира за магазине, између осталих и за Плејмен. Нјен највећи домет у свету филма је улога поред Чарлса Бронсона у „Досијеу Валачи“. Удата је за бизнисмена нашег порекла и с њим има ћерку. Живи у Риму и бави се трговином антиквитетима.

 Бернарда Маровт

Најлепша мис Југославије добро је уновчила своју титулу - на врхунцу популарностидневно је од реклама зарађивала по 3.000 долара. на избору за најлепшу Југословенку одржаном 1983. у Загребу елегантно прошетала пистом и глатко победила. На такмичењу за мис света које је те године одржано у Лондону ушла је у полуфинале, то јест међу 15 тада најлепших девојака планете. 

Ана Сасо

Ана Сасо у друштву двије пратиље

Лепа Бугојанка је осамдесетих година покорила СФРЈ својим сексепилом, али то јој није донело срећу у љубави

Једна од најлепших мис Југославије свих времена остала је упамћена у свести генерација данашњих педесетогодишњака по реклами за сок „пипи“: уз слоган „То вам снагу даје“ Ана Сасо израња из воде, а кроз мокру мајицу виде се савршене природне груди. Звучи невероватно, али то је све што је ову Бугојанку рођењем начинило секс-симболом! После освајања титуле најлепше у СФРЈ удала се за власника неколико сплитских пекара, али се он није устезао да је туче и на јавном месту! Затим је, како то већ доликује мисици, била у вези с тадашњим фудбалером сплитског Хајдука и репрезентативцем Игором Штимцем, који ју је, наводно, такође понекад тукао.

Јелена Жигон

Позната глумица, расна лепотица, потпуни пандан лепотицама тог времена Софији Лорен, Ђини Лолобриђиди. Била је удата за легендарног глумца Стеву Жигона, имају ћерку Ивану Жигон, глумицу.

Неда Арнерић

Први филм је снимила са 13 година и постала прва југословенска дечија звезда. У својој богатој каријери снимила је преко 110 филмова, 15 у иностранству и одиграла више од 40 позоришних улога. После Академије за позориште, филм и телевизију, завршила је и Филозофки факултет, историју уметности.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.