Сексолози објаснили у које доба дана смо најрасположенији за секс

На жељу за сексом код жена и мушкараца може утјецати низ разлога, а сексолози су утврдили да је један од најбитнијих фактора раздобље дана у којем одлуче практиковати односе са партнером.

BUKA portal / 21. април 2019

Foto: Pixabay

Зато, прије него кренете заводити партнера, погледајте на сат и видите колике су вам шансе за што бољи ужитак. Ово се уствари назива секс-биоритмом, а сексолози тврде да га не треба узимати здраво за готово јер људи нису стројеви те је нереално од њих очекивати да су увијек расположени за секс.

Уколико желите имати односе са партнерицом од шест до осам сати ујутро, требате бити спремни на чињеницу да је њено тијело будно, али још увијек неспремно за секс. Разина мелатонина је превисока, а тјелесна температура није довољно висока. Уколико је желите орасположити, почните са лаганом предигром и покушајте је заинтересовати. 

Мушкарци су од шест до осам веома узбуђени, те сексолози тврде да жене у та доба не могу очекивати ништа више од "секса на брзака".

Ситуација се мијења од осам до десет сати, када је жена већ будна и спремна. Њена разина ендорфина расте, те јој није потребно пуно времена да се узбуди. Ипак, мозак мушкарца већ је усмјерен на посао, разина тестостерона се лагано спушта и враћа у нормалу те га је мало теже заинтересовати.

Сексолози наводе како је вријеме између десет и 12 сати идеално за орални секс, јер су женини окусни рецептори веома изоштрени. Мушкарац ово вријеме проводи у промишљањима, те ово доба дана проводи у размишљању о сексу, али неће учинити ништа конкретно да би га и остварио.

Жене су од 12 до 14 сати веома активне, али та активност нимало није повезана са сексом те ће је бити тешко заинтересовати за такве ствари. Мушкарац је, пак, веома расположен али ће се тешко десити да ће његова партнерица у ово вријеме бити довољно заинтересована да нешто покрене. 

Вријеме између 14 и 16 сати најбоље је за зачеће, уколико желите засновати обитељ, онда је ово идеално вријеме за практиковање секса. Женски репродуктивни систем у ова доба постаје спреман за зачеће, док је мушкарчево сјеме најквалитетније око 16 сати.

Већина жена не може водити љубав између 16 и 18 сати, али некима не смета водити љубав "на брзака", а мушкарац је спреман за акцију. 

Већ од 18 до 20 сати оба спола фокусирају мисли на повраћање енергије коју су изгубили у току дана, тако да је мала вјероватноћа да је неко од њих двоје расположен за секс.

Сексолози тврде да је вријеме од 20 до 22 сата идеално за лагану вечеру, те размјењивање њежности у кревету. Жена је тада, послије вечере, пуна енергије и спремна је дјеловати на властиту иницијативу, док је јачи пол расположен за испуњавање посебних жеља своје партнерице. Мушки и женски пол откуцавају једнако управо у овом раздобљу дана.

Већ након 22 сата, тијело жене пада у дубоки сан. Сексуалност опада. Мушкарац се у то доба осјећа доста опуштеније, иако још увијек није поспан. Између поноћи и шест сати скоро па и није могуће остварити бољи однос са партнером, јер су обоје углавном већ утонули у дубоки сан и спремају се за наредни дан.

 

Извор: Клиx.ба


Бука препорука

Сексологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.