СЕЛА У АФГАНИСТАНУ И ДАЉЕ ЊЕГУЈУ "БАЧА ПОШ": Једна од седам кћерки живи као дјечак

На први поглед, Мангал Карими (13) делује као сваки други дјечак из малог села у сјеверном Афганистану. Он доноси дрва за ватру и храни стоку на очевој фарми.

BUKA portal / 20. јун 2019

До друге године, Мангал је био Мадина, једна од седам кћерки коју су родитељи одабрали да живи као дјечак. У авганистанској традицији постоји и термин за то, "бача пош", што значи "обучена као дјечак".

Докле год му сјећање сеже, Мангал је крио своју дугу косу испод вунене капе, облачио је јакну и панталоне и помагао оцу на фарми.

У авганистанском патријархалном друштву, много се више цијене мушка дјеца, чак до те мјере да се породица која нема ниједно мушко дијете сматра непотпуном.

Дјевојчице се одгајају тако што им се ставља до знања да оне представљају терет породици. Жене не могу да зарађују новац и издржавају породицу, не могу да живе саме, па тако није чудно што се у таквом друштву практикује "бача пош".

Ова промијена је привремена. Наиме, очекује се да се мушки идентитет одбаци када уђу у пубертет и да тада поново живе као дјевојчице, што није увијек лако.

Овај обичај опстаје већ вијековима захваљујући сујеверју. Вјерује се да ће "бача пош" дијете преокренути судбину и да ће слиједеће дијете које се буде родило у породици бити мушко, преноси блиц.рс.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.