Село испод воде: Једном годишње изрони на површину

Мјештани који су у том малом и плодном селу живјели ни сами нису знали што се догодило

BUKA portal / 13. јун 2019

Постоји низ села на свијету која су посебна због своје љепоте, мирног живота и природе.

Ово село, у западној индијској држави Гоа можда је најпосебније међу њима, јер се у њега његови мјештани и даље враћају, иако га више нема.

Наиме, село је видљиво само мјесец дана у години, осталих 11 налази се испод мора.  Село Цурди смјештено је између брежуљака планине западног Гхатса и ријеке Салаулим. Било је то једном јако плодно село на југоистоку Гое, све до 1986. године када је у потпуности нестало. Након што је изграђена прва брана у држави, село је у потпуности потопљено. Сваке године у свибњу вода се повуче и показује што је данас остало од њега, пише ББЦ, преноси Еxпресс.хр

Остаци кућа, религиозних грађевина, сломљени дијелови онога што су људи користили излазе на површину. 

 

Земља на којој је настало село, у којем је живјело 3000 људи, била је јако плодна и сви су живјели од разних пољопривредних култура.

Узгајали су кокос, индијски орашчић, манго и нангку. На једном су мјесту живјели хиндуси, муслимани и кршћани. Постојао је и главни храм, неколико мањих, капелица и муслиманско светиште. Ствари су се драстично промијениле након што је Гоа ослобођена од Португалаца 1961. године. 

Први министар Даyананд Бандодкар посјетио је село и најавио изградњу бране, прве у држави. Окупио је мјештане и говорио им каква ће то бити корист за цијело подручје.  "Рекао је да ће потопити наше село, но да ће наша жртва бити за веће добро", каже 75-годишњи Гајанан Курдикар који се још увијек сјећа тог састанка. 
 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.