Шеранић: План вакцинације за ЦОВИД-19 за РС биће готов наредне седмице

Први план вакцинације за ЦОВИД-19 за РС ће бити готов наредне седмице, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

BUKA portal / 07. август 2020

 

Када је ријеч о вакцинама, РС ће се у оквиру европске набавке медицинских средстава и медицинске опреме прикључити набавци вакцина. Први план вакцинације за ЦОВИД-19 за РС ће бити готов наредне седмице, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић на данашњој прес конференцији.

"Вакцине ће бити обавезне за оне грађане за које процијенимо да морају примити вакцину. Закон је ту врло јасан, они који уобичајено имају контраиндикацију за овакве врсте  вакцина неће бити у обавези да је приме, али циљне групе ће дефинисати Институт за јавно здравство", изјавио је министар.

"Ми разговарамо и са Глобалном алијансом за вакцинацију и имунитет 'Габи' који уско сарађују са СЗО. Наравно, доста је нејасноћа када су у питању ове вакцине, оно што очекујемо је да се обзнани да ли ће се примати у једној дози или у двије, коју врсту имунитета ће оставити и на колики период, када ће бити потребно радити ту врсту вакцинације", појаснио је Шеранић.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.