СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ У ДУБРОВНИКУ 'Биће нам боље кад криминалце отјерамо с власти и осудимо властите злочинце'

Сергеј Трифуновић, познати српски глумац, активисти, хуманист и истакнути политичар, најгласнија опорба предсједнику Александру Вучићу и његовој политици, лидер Покрета слободних грађана ових дана боравио је у Дубровнику.

BUKA portal / 25. јул 2019

FOTO BUKA

У Хрватској љетује већ 15 година, како каже, Сплит му је раскрижје након чега обилази Хвар, Вис, Корчулу. 'Срећа па имам пуно пријатеља,' каже Трифуновић, којега смо у Дубровнику сусрели с дубровачким политичарем и подузетником Пером Вићаном. 'Дошао сам на позив овог, из свих сфера живота, занимљивог човјека', говори Сергеј Трифуновић с којим смо разговарали у опуштеној атмосфери на Орсану. Иза њега само ове године биле су бројне глумачке активности на великим пројектима, али и политичке. Истакнута је личност просвједа против предсједника Александра Вучића и његове власти. Као предсједник Покрета слободних грађана, једне од најмлађих политичких опција у Србији, свакодневно иступа у медијима и гласно заговара ставове незадовољног дијела грађана.

Разлога за огорченост политиком у сусједној земљи је много, а Трифуновић и екипа окупљена око Покрета слободних грађана кренули су јасно, гласно, али и агресивно указивати на поприлично екстремне девијације у тамошњем друштву.

Разговарале: Аида Чакић и Луција Комаић

Каква је ситуација тренутно у Србији?

- Јако лоша. Имамо једну криминалну групу на власти и то је најувредљивији облик криминала. Ту је гомила људи дословно с основном, а понеки са средњом школом који купују факултетске дипломе, докторате, а раде ствари које су опасне пиздарије. Ево примјерице један градоначелник је због сексуалног напастовања више жена, дуље вријеме, уцјењивао њихове мужеве, подигла се бука, смијенили су га, а он је направио побуну па остао градски вијећник. Уопће није завршио у затвору. Ту је и један предсједник опћине који је на новинара, који је писао о његовим малверзацијама, послао плаћене убојице. Они су му запалили гаражу, пуцали у врата, а на суду су рекли како га нису дошли убити већ само запалити гаражу.

И то све пролази?

То све пролази. Ово су само неки примјери. Даље, министар унутарњих послова, одмах иза Вучића, је човјек који има лажни докторат , а открило се да није ни факултет завршио већ купио диплому. Отац му је постао директор телекома, а донедавно је био физички радник. Ником ништа.

Изгледа како је јача мафија од државе.

- Српска напредна странка је продужена рука Земунског клана. Министар здравља је човјек који има надимак 'Доктор смрт' зато што је за Земунски клан убијао људе док су спавали.

Nikša Klečak

Као што знате, код нас су смијењени неки министри и влада је реконструирана. Кад гледамо афере наших политичара, чини нам се као да су то немогуће ствари и да је нама најгоре. А онда кад погледамо преко границе, морамо признати да нам се чини како нам је ипак нешто боље.

- Чуо сам да су код вас неки министри поднијели оставке, неки су и смијењени. Поздрављам те одлуке, код нас се тако нешто никад неће догодити. Само по питању просвједа мислим да су Хрвати мало инертнији, теже ће изаћи на улицу, али можда и нема повода за то. Ако имаш министре који дају оставке због написа у новина, колико год да им 'пакује' и сам Пленковић, то је ипак донекле здрава атмосфера.

Каква је ситуација с медијима у Србији?

- Слободних медија нема, сви су купљени. Што није купио Вучић, купио је Ђилас. То је то. Нешто мало ових опозицијских што је остало у стању су за сто еура испоручити што нетко пожели. Напримјер "Сергеј је говно, продао Косово", ок може ићи, дај 150 еура и пиши. Тако ствари функционирају, врло једноставно. Портали су прилично неовисни мада нису толико утјецајни и моћни.

Јесте ли ви тренутно највећа опозиција у Србији?

- Опозиција ту дуго није ни постојала, а онда се направио тај Савез за Србију. Не могу говорити о другима, али ја знам да смо ми чисти. Ушао сам у политику јер ми је мука гледати све те играче и ситуацију на сцени. Највише сам се ангажирао због апстинената којима је зло од таквих људи и политике.

Какво је ваше идеолошко опредјелјенје, гдје бисте се сврстали?

- Ми смо лијеви центар, јер је у средишту свих наших брига човјек и дјелујемо под геслом 'Брига за човјека' и то мислимо у дословном смислу. Ми заправо живимо на дивљем западу, нисмо ни становништво већ неки збјег.

Како је могуће да такви побјеђују?

- Доста тога има у крађи гласова, лажним бирачким пописима који су такви да гласују мртви, краде се на све могуће начине, плаћају се гласови... Има ту доста дефетизма, анемије и апатије. У комбинацији свега добијемо народ који је изгубио достојанство, интегритет, вољу и жељу. Ово што живимо и власт какву имамо резултат су 30 година упорног заглупљивања народа.

Хоћете ли изаћи на изборе идуће године као политичка странка?

- То још увијек не знамо, али спремамо се па ћемо видјети. Боље бити приправан него да нас ухвате неспремне. Дебата је у тијеку. Иначе смо активисти, али постат ћемо политичка странка.

Имате ли амбиције постати премијер или предсједник?

- Првенствено имам амбиције да почистим ово смеће. Ако то захтијева да се кандидирам за предсједника онда хоћу. Жртвоват ћу свој дивни живот због тога.

Nikša Klečak

Како се финанцирате?

- Јако тешко, готово никако. У овом тренутну живимо од чланства, углавном цијели покрет грађана постоји на огромној вољи и ентузијазму.

Тко су ваши чланови, колико вас има?

- Има нас око три тисуће, али то расте. Ту су разни људи, 90 посто чланова су људи који нису никад постајали као дио неке политичке опције. Покушао сам скупити људе који су као и ја згађени политиком. Иначе, то је био циљ елита да могу мешетарити у политици. Наши чланови су свјесни гдје живе, желе промијенити нешто и нису се одлучили предати. Има ту професора, писаца, редатеља, глумаца... То је фино, пробрано друштво.

Пријете ли вам? Окружење вам је бурно, сва та убојства и покушаји...

- Нема више толико политичких убојстава, задње се догодило кад је убијен Оливер Ивановић. То је одрадио Вучићев клан српске мафије са Сјевера Косова. То мало људи зна, али Срби са Сјевера Косова немају проблем с Албанцима, него са српском мафијом. Био је такођер покушај убојства Борка Стефановића који је покренуо просвједе, иако не знам је ли тако службено квалифициран.

Значи, нитко вам не пријети?

- Не. Прислушкују ме и прате, али ми нитко не пријети.

Што је уопће сада с просвједима, што се догодило, добро је било кренуло, хоће ли се наставити?

- Не знам, заиста. Јако су лоше вођени. Био сам ту да помогнем и помогао сам, направио сам све што сам могао, али даље не знам. Јако је лоше вођено, мислим да је расуло људе по улицама без везе, истрошило њихову снагу, неусмјерено водило њихову енергију и ништа се посебно није направило, иако јест мало уздрмало ситуацију. Најбоље што се догодило је упад Бошка Обрадовића у РТС. То поздрављам. Имали смо ми и велике просвједе 1996. и 1997. године против Милошевића који су трајали сваки дан, па је опет требало три године да се сруши Милошевића.

Једном сте рекли да се нећете смирити док не смјестите у затвор све који имају криминалну повијест. Како би изгледала таква Србија?

- Остат ће поштени људи који ће радити и живјети, а систем ће функционирати. На политичкој сцени не морају бити криминалци на власти.

Зашто људи бирају криминалце?

- Људи бирају такве јер немају други избор, а нитко поштен се не жели с њима натјецати. Бертранд Русселл је рекао прије сто година, да се политиком бави такав слој људи да је онима поштенима мука да уопће уђу у то. Нитко нормалан не жели у те борбе с том стоком. Мора се догодити овако нека будала и покупити још неке будале да би разјебао све то. То је врло једноставно и зато сам ушао у политику.

Недавно сте рекли отворено да је у Сребреници почињен геноцид.

- Моји ставови су недвосмислено јасни. Ја сам и онда био против Милошевића.

Јесте ли ви знали онда што се догађа, па рецимо и у Дубровнику?

- Јасно да смо знали, све смо знали. Било је срање на свим странама. Клали су и Хрвати, и Срби и муслимани. Сви су криви. Иде ми на живце кад нетко каже да пљујем по Србима. Код вас је још горе кад то кажете. Хрватска још није процесуирала Други свјетски рат, није процесуирала Јасеновац. Ја не пљујем по Србима, само чистим своје двориште па гласно проговарам о почињеним злочинима од стране Срба. Није Србија ушла у Сребреницу да тих осам тисућа људи учи садити цвијеће за четири дана. Тамо су дошли с циљем да их елиминирају. Треба отворено, јасно и гласно рећи мишљење, а то је - Сребреница је геноцид, а Олуја етничко чишћење. Треба назвати ствари правим именом. Точка.

Значи једини пут до напретка је кроз катарзу.

- Тако је. За којега Бога милога би итко од нас бранио њихове злочине?! Једино кроз то кармички можемо напредовати и ићи даље. Док сватко не почисти испред својих врата неће доћи до катарзе. Злочини се морају осудити па можда дођемо до разине коју су постигли Нијемци, а то је да су признали да су били геноцидан народ и онда су кренули даље. Ја се чак и са својим пријатељима расправљам јер не желе признати да је био геноцид јер је према њиховом мишљену то прејака ријеч. Они напримјер нису били за Караджића и Милошевића, али ја их онда питам зашто бране њихова недјела? Зашто би нетко бранио дјела Туђмана с којима се не слаже? Зашто бих ја бранио Караджића и Милошевића с којима се нисам слагао ни тада?! Држава се мора бавити тиме и од њих све креће.

Nikša Klečak

Како гледате на то да се у Дубровнику још увијек у неким скупинама негативно гледа примјерице на конобаре из Требиња, рођене дебело након Рата? Госте из Србије. Београдске таблице на аутомобила још увијек знају представљати ризик, макар с тим возилом у Дубровник дођу људи који никакве везе с ратним злочинима немају? Може ли помоћи нека исприка с виших разина?

- Све ми је то јасно. Али то се неће догодити док сватко не почисти испред својих врата. На мене су се обрушили кад кажем да је био геноцид, али имаш ту још гору варијанту, кад минимализираш број жртава. Није осам тисућа, него четири тисуће и слично. Која је разлика? Исто сам питао Бошњаке у Сарајеву прошле године. Морамо почистити испред својих редова. И мени је аутомобил београдских таблица прије седам, осам година у Дубровнику био засут камењем. Једини начин да кармички напредујеш је да укажеш прво на своје злочинце. Хрватске власти су поставиле таблу 'За дом спремни' у Јасеновцу! Јесу ли нормални?! Умјесто да осуде такво нешто, као што су то направили Нијемци и јасно рекли - били смо геноцидан народ.

Каква нам је уопће будућност кад млади рођени након рата имају такву реторику мржње и брањења злочина?

- Држава се мора тиме бавити, првенствено држава. Као што се бави образовањем, тако се треба с тим бавити. Држава треба едуцирати дјецу да је Јасеновац концентрацијски логор у којем су се клали људи друге националности и вјере, да је ово било етничко чишћење, ово геноцид. Да су сви били прљави у ратовима и да из те точке треба кренути напријед. У међувремену су се растурили Беатлеси, човјек слетио на мјесец, а ми још у истим темама.

Каква је најбоља будућност за Србију?

- Улазак у Еуропску унију ако је то могуће, а ако није онда макар еуропске вриједности. Не знам хоће ли се ЕУ растурити док ми дођемо... Једини начин да средимо земљу је Еуропа, али власт се код нас не баве испуњавањем увјета за чланством јер се баве унутарњим проблемима.

Који пут ви заговарате?

- Желимо бити сређена земља у којој се поштују институције, закони, ред, смањена бирокрација и олакшан живот обичном човјеку. Циљ је да заштитимо мале привреднике који ће улагати у производњу. Србија је у бити пољопривредна сила, а имате српског сељака који пролијева млијеко испред Владе, пали малине које је побрао. Села умиру, увози се поврће, а сами све можемо произвести. Можемо нахранити Хрватску, Мађарску, Бугарску... То је мој сан. Желим протјерати ГМО и направити органски рај од Србије што она може бити. Ето Хрватска би могла с обалом и отоцима живјети само од туризма.

Nikša Klečak

Је ли вам превише времена одузима  хуманитарни рад и политички активизам? Колико се стигнете посветити глуми? 

- Ја радим и даље и нисам нигдје одлазио да би се враћао. За десет дана имам премијеру филма, идем у Црну Гору завршити серију, играм двије представе на репертоару, снимам трећу серију и још један филм. Активно радим и не одустајем. Замолио сам људе из Покрета слободних грађана да ми омогуће да се бавим својим послом јер он је мој идентитет и без тога не бих знао живјети. Друга ствар, сви који уђу у политику одједном престају се бавити својим занимањем и живе само од политике па онда возе боље ауто, иду на луксузне дестинације... Од којих пара? То је доказ да се краде. Ја не желим динара узети од политике. Ако хоћеш искоријенити корупцију мораш почети од себе и бити чист.

Јесте ли икад размишљали поћи из Србије?

- Живио сам четири и пол године у Америци. Тада сам отишао дефинитивно и опет се вратио. Моја земља је моја земља.

Ако бисте се разочарали у политику не бисте опет пошли?

- Не могу се разочарати јер знам у што улазим. 

Не би помислили како је труд био узалудан?

- Нема узалудног труда јер ће и тај труд нешто учинити, покренути. Био ја предсједник или не, побиједила моја странка или изгубила. Битно је схватити, што је рекла Роса Луxембург, да су и наши порази свједочанство томе да смо се борили. Немам проблем с тиме хоћу ли побиједити или не. Највише бих волио да отјерам Вучића и цијелу камарилу истомишљеника и успоставим нормалан сустав у својој држави. 

Је ли вам лијепо у Дубровнику? Београђани су увијек имали посебне симпатије за Дубровник.

Наравно. Београђани су увијек долазили у Дубровник масовно. Долазило се сваког викенда, то су ми причали старији људи. 

Преузето са дубровацкидневник.ртл.хр


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.