СФРЈ споменици инспирација за СФ филм

Први трејлер научнофантастичног филма "Санкофа" представљен је протекле седмице, а као једна од главних инспирација за ово остварење послужили су бројни комунистички споменици расути широм бивше СФРЈ.

Mladen Savković / B92 / 18. новембар 2013

Након што је уништило своју планету, човечанство је напустило Земљу и упутило се ка Титану, Сатурновом месецу. У питању је највећи месец те планете, једини нама знани месец који има густу атмосферу и, уз Земљу, једино небеско тело за које је уочено стално присуство течности на површини.

На том путу један од бродова је уништен, и то управо онај брод који је носио "Архив планете Земље". Да све буде још трагичније, путници који су стигли до Титана почињу да губе памћење због тамношњих услова живота. Како њихова сећања почињу да бледе, све наде за преживаљавање положене су у једну особу која треба да буде послата назад на Земљу. Нјен задатак је да прикупи довољно знања које је човечанство вековима стицало и врати их људима на Титану.

 

"Главна јунакиња филма је управо жена која је послата назад на нашу планету", објашњава за Б92 редитељ филма "Санкофа" Кејлеб Венцел-Фишер. "Међутим, на путу ка планети она открива велики плутајући сандук, део уништеног брода на ком се налазио 'Архив планете Земље'. Пронађени део садржи филмове, фотографије и остале забележене успомене једног од становника Земље. Што више буде трагала по његовим сећањима, то ће наша јунакиња све више преиспитивати своју мисију и њен циљ." Редитељ Венцел-Фишер први пут је открио комунистичке споменике подигнуте широм СФРЈ пре три године. Тада је имао прилику да види фотографије Јана Кемпенаерса, фотографа који је, такође одушевљен необичним споменицима, направио сада већ познату серију фото-записа.

 

"То је било пре три године и одмах сам био фасциниран тим творевинама", прича редитељ. "Када сам се преселио у Берлин, схватио сам да ме од Балкана дели веома кратак лет. Уштедео сам нешто новца и купио карту за први слободан лет. Оно што ме је посебно привукло јесте чињеница да ови споменици изгледају као да потичу из другог света. "

 

 

Тако је почела његова кратка турнеја по Балкану. Први споменик који је посетио био је онај у Тјеништу, аутора Миодрага Живковића, подигнут 1971. године. Управо је тај споменик, признаје Венцел-Фишер сада сасвим сигуран у то, на њега оставио највећи утисак. "Цело окружење и та долина у којој је споменик смештен нису били налик ничему што сам до тада видео. Нисам имао ни идеју колика је величина тих споменика у стварности", задивљено прича редитељ додајући да је током путовања по земљама бивше СФРЈ посетио укупно једанаест споменика. Управо ће снимци тих споменика пдиграти једну од кључних улога у филму "Санкофа". "Они су покретачи једног важног разговора о нашим колективним сећањима, како физичким тако и апстрактним. Један од главних ликова у филму покушава да постане део посаде која путује ка Титану, али како би освојио карту за тај пут мора да да свој допринос 'Архиву планете Земље'", објашњава Венцел-Фишер. "Нјега ће заинтригирати управо ваши споменици и одабраће баш њих као главне актере својих записа. Нјегове снимке пронаћи ће главна јунакиња филма у оном одвојеном сандуку са почетка приче."

 

 

Венцел-Фишер је новац за снимање филма сакупио путем сајта Кицкстартер, где је представио свој досадашњи рад и идеју за филм "Санкофа", и сакупио жељених 15.000 долара. Признаје да је велики део новца ипак добио кроз донације пријатеља и породице. Снимање филма почело је у марту 2013, до сада је комплетиран и монтиран цео материјал, а остала је још монтажа звука и корекција боја. За додатне постпродукционе радње редитељ је покренуо још једну кампању за прикупљање донације, овога пута на сајту ИндиеГоГо, а недавно је представио и први промотивни трејлер. Планови за биоскопску дистрибуцију филма још увек нису извесни. Ипак, сасвим је сигурно да ће се филм приказивати на неколико европских фестивала, а посебну пројекције, наводи редитељ, планирају и за БиХ, Србију и Хрватску.

 

Кејлеб Венцел-Фишер је амерички редитељ и музичар, који се након школовања и рада у Сијетлу, Минеаполису, Албукеркију и Нјујорку, преселио у Берлин и ту почео да гради своју даљу филмску каријеру. Студирао је и аудио-инжењеринг и продукцију звука на "МцНалл Смитх Сцхоол оф Мусиц". Нјегови радови, који се могу видети на сајту Супернормалс.орг, емитовани су на телевизијским каналима МТВ, Цанал +, ИФЦ.цом, као и на фестивалу документарних филмова "СилверДоцс Филм Фестивал".

 

 

 

 


Бука препорука

Рецензије

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.