Сигуран фикс

Док сам чекао да ме сестра убоде, и сам сам осјетио немир, иако је мој фронтални режањ разлучио ствар до детаља и донио разумом ојачану одлуку. Подсвијест, ипак, не можеш ућуткати

Brano Mandić / 05. април 2021

 

Еволуција је стара кучка, баш као и транзиција. Узми примјер мозга. Док је фронтални режањ развијао вијуге и конекције, задњи дио мозга остао је налик момировцу с ону страну балвана '97. Повукао се у самог себе, принудно је пензионисан, закачио тај неки стан у потиљку, али углавном дријема изопштен из главних провода. Ради као стражар неких животних функција, чува трафостанице и прекидаче који се пале само кад човјек мре, или пушта пјену.

Прави губитник еволуције, тај твој мали мозак… Гледао је дуго како се лимфа расипа на великог комшију; редом је губио своје привилегије, док су фина питања рјешавана у предњем дијелу лобање. Много тужна прича, сад ми се плаче, а не могу ни сузу пустити док не одобри хипоталамус, амигдала и остали фенси комшилуци ђе станују љубав, нада и кајање.

Али, онда је дошла пандемија. Правила игре су се промијенила. Информација је превише, нема тог Каспарова који може провалити чиме да се пелцујеш. Презрени залудњак, наш мали мозак, сад користи своју шансу! Онизак а врљав, као Никац од Ровина, сад се он пита. Устаје и преузима вођство над одлукама. Велики брат, онако надут сивом масом, узалуд рачуна и мисли, ни сам не зна у шта да вјерује. Тај заправо и не умије да вјерује, само броји и губи се у силним списковима. Јер, коме вјеровати?

Оксфордска катедра или инфлуенсер Дајко? Чобан из Дробњака лијечи корону прашком за плућне паразите код коза. Ангела Меркел сумња у британску иглу. Кина шаље нове количине до краја мјесеца. Фајзер је најбољи. Велики мозак се предозирао, прокувао је, издахнуо на Фејсбуку, тамо ђе велике силе укрштају вакцине а ситне душе налазе сврху постојања.

Мали мозак не бере бригу, онако базичан и приземљен у својим основним функцијама. Као што је некад било речено за старе радарске станице ЈНА да могу упецати стелта баш зато што су застарјеле, тако и наш закржљали потиљачни дио живи својих пет минута славе и усмјерава људе шта да мисле у пандемији и постмодерном добу. Стари се еволутивни мачор пропео на задње шапе и навукао тијело на допамин, који њише колијевку подсвијести. Не вјеруј знању, не вјеруј медицини, никоме до голом инстикту, шапуће мали враг из бабине рупице. И још каже: Ово сам ја све давно видио, памтим диносаурусе, ледена доба, метеорске кише, накупио сам страха за голу чапру, зато мени вјеруј, мани се науке…

Прије неколико дана примио сам вакцину Астра Зенека, и ево ме здрав и прав као Дритан на женској свадби. Много људи ме је позвало да пита јесам ли жив. Нису ме звали параноици, јуродиви генији без наобразбе и доколичари, већ сам крем и паметари, дјеца новог доба. Изненадио сам се колико у мом окружењу има зазора од вакцине, која би требало да је, хм… сигуран фикс. Свијет се заправо не дијели на напредне и аветиње, на промућурне ваксере и браве. Постоји једна већина у сивој зони, која размишља, али је преплашена и уморна од свега што су прогутали у задњих годину и кусур. Све је то остало нагомилано у малом мозгу.

Док сам чекао да ме сестра убоде, и сам сам осјетио немир, иако је мој фронтални режањ разлучио ствар до детаља и донио разумом ојачану одлуку. Подсвијест, ипак, не можеш ућуткати. То се, благош мени, огласио мали мозак, мој нагон за одржањем, таман као код звјери која њуши пожар. Трајало је кварат секунде, онда сам се сјетио да пожара нема, да је пожар информатички. Паметни су већ одавно рекли, ово је криза информација и повјерења, ништа мање него здравствена. Подсвијест наступа и одлучује тамо ђе је некад владао разум. Све је спремно за нове упливе ирационалног у политику и социјалну стварност. Друштвене мреже ће тај процес успјешно сервисирати. Пандемија се неће завршити вакцином, остаће у малом мозгу, да чека нову кризу као нову шансу. Човјекова свијест ће сваки пут бити поробљена с леђа. У потиљку се зачињу одлуке и рађају нове идеологије. Битка будућности водиће се за утицај на подсвијест. Тамо бубри профит и говоре рекламе. Ко завлада бабином рупицом, владаће овим свијетом.

Откуд мени ово? Је ли ово нека нус појава? Знам ли ово изговорити на латинском? Не питај, мораш да ми вјерујеш. Можда нисам учио на Оксфорду, али сам примио оксфордску вакцину и могу рећи да мудрујем знатно дубље и отварам књиге из филозофије, астрофизике, молекуларне биологије, и то са новим еланом, који и вама желим.

(Вијести.ме)


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.