Сингапур: Политичари су се одрекли плате у корист медицинара и чистачица, живи се без панике

У Сингапуру се живот одвија нормално - унаточ пандемији. Ауторитарни град-држава у источној Азији подузео је мјере на вријеме: уз позивање на солидарност и оштре казне за кршење правила. А помаже и глазба.

BUKA portal / 19. март 2020


„Боримо се против вируса" - назив је пјесме која иде уз чувену мелодију „Соунд оф Силенце" Симона & Гарфункела. Постоји и корона-реп на који се плеше у школама у Сингапуру: „Оперите руке, не дирајте лице - тако се чистимо од вируса". Тако звуче борбене пјесме у великој заједничкој битки у којој се сви могу ослонити једни на друге. То је дух Сингапура на који је апелирао премијер Лее Хсиен Лоонг: „Сватко има свој задатак у овој кризи и никога нећемо препустити самом себи. Ово је уједињени Сингапур!", пише Деутцхе Wелле.

И звук клиничког термометра такође је дио новог звука Сингапура – у зрачној луци, у подземној жељезници, испред јавних зграда и трговачких центара.

Маске су одувијек биле дио градског пејзажа

У понедјељак је у Сингапуру, граду с нешто мање од 6 милијуна становника, потврђена 121 инфекција коронавирусом. Али кључна ствар је да је готово исто толико пацијената излијечено и отпуштено из болница.
Све заражене особе биле су изолиране у врло кратком року, контакти обољелих су идентифицирани и стављени у карантену помоц́у Цонтацт-Трацинг-Манагемент система, развијеног послије епидемије вирусом САРС прије 17 година.

Ситуација у Сингапуру је под контролом, објашњава шеф владе, и град нец́е бити затворен, као што је то случај у Кини, Јужној Кореји или Италији. Живот у овој метрополи се одвија нормално. Дјеца иду у школе и вртиће, ресторани и трговине су отворени. Људи носе маске, али их нема више него обично. Када нетко у Азији има прехладу, увијек носи маску на лицу - не ради себе, него да би заштитио друге. „Све друго би био лош сигнал", рекао је премијер, а Сингапурци се тога придржавају.

Бити опрезан, али не успаничен - то је мото. Наравно, град је празнији него иначе - и зато што долази мање туриста. Након што је улазак у Сингапур забрањен Кинезима, Јужним Корејцима и Талијанима, од поноћи та забрана вриједи и за Нијемце. Њемачка се сматра „земљом ризика" - и критизира као једна од оних које корона вирус предуго нису узимале довољно озбиљно. "Свјетска здравствена организација је то назвала алармантном разином неактивности. Ми овдје у Сингапуру смо Цовид-19 од почетка схватили крајње озбиљно", рекао је премијер Лее.

Политичари се одрекли једне плаће

Као и сви министри и парламентарни заступници, и шеф државе се такођер одрекао једне мјесечне плаће у корист хероја на фронти короне: медицинских сестара, чистачица, таксиста… То не убија вирусе, али ствара солидарност. Вирус се овдје сматра пријетњом за егзистенцију - друштва и економије.

Због тога су власти реагирале одлучно и успоставиле кризне штабове. Карантена почиње самоизолацијом код куц́е - као превентивна мјера. У болницама има више од 400 кревета у изолираним одјелима.
Кршења правила о карантени се оштро кажњавају: На примјер, четворо странаца с радним дозволама протјерано је из земље због кршења правила. Одмах су депортирани. Прије уласка у земљу су дали лажне податке о свом боравку.

Људи вјерују влади

Наравно, Сингапур се не може успоредити с другим земљама: географски положај отока омогуц́ава контролу промета и лако затварање граница у изванредним ситуацијама. Уз то, град-држава није демокрација у западном смислу. Медије контролира влада - о корони сви извјештавају готово идентично.
Осим тога, Сингапурци су невјеројатно послушни према властима. То, наравно, олакшава управљање кризама: људи вјерују својој влади, вјерују да ради исправно и слиједе њезине упуте. То је још један разлог због којег је паника страна ријеч у Сингапуру.

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.