Сјеча дрвећа на Бањ брду је "екоцид", тврди група грађана. Из Шумског газдинства Бања Лука одговарају - Све је у реду!

Редакција портала Бука добила је е-маил од, како се у писму наводи, “групе грађана”, у којем се износе оштре оптужбе на рад Шумарског газдинства Бања Лука у вези са сјечом дрвећа у рекреативној зони Бањ брдо - Шехитлуци. 

Milica Plavšić / 30. август 2019

Foto: BUKA

У писму се тврди да је на Бањ брду ”хиљаде здравих стабала посјечено или тек означено за сјечу, док стотине сувих и већ природно оборених стабала леже по шуми недирнута”. Такође се тврди да надлежно шумско газдинство не проводи пошумљавање ове зоне.

Ова “група грађана” најављује потписивање петиције и подношење тужбе против Града због, како тврде, “уништавања једине зелене зоне града”.  

У писму апелују на заустављање сјече, коју називају “екоцидом”.

Контактирали смо Шумско Газдинство Бања Лука и добили њихов одговор на изнесене оптужбе, у којем негирају да се ради о непланској сјечи здравог дрвећа.

“Локалитет  Бањ брда, према Рјешењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, спада у подручје шума посебних намјена Града Бања Лука. Акценат газдовања се ставља на очување заштитних, здравствених, спортско-рекреативних и других функција. Обзиром на наведено, ШГ Бања Лука не врши редовне сјече на локалитету Бањ брда, већ се врши само уклањање обољелих, преломљених, изваљених и оштећених стабала, која би својим стањем могла угрозити здравствено стање шумских састојина.” 

Подсјећајући на природну непогоду која се десила у децембру 2017. године, из ШГ Бања Лука кажу да је као посљедица ураганских налета вјетра дошло до појаве извала и прелома великог броја стабала, која је требало уклонити. 

“Такво стање са становишта спречавања даљих неповољних утицаја на здравствено стање шума као и безбједности грађана је захтијевало хитну интервенцију у виду уклањања страдалих стабала која је и обављена током 2018. године. Нажалост, да би се поменути захват могао обавити, били смо принуђени да на терену урадимо и одређен број шумских комуникација како би приступили угроженим локацијама , да би се оштећена стабла могла извући из шуме.“ 

 

 

Такође, као посљедица наведене непогоде и у току 2019. године јавио се одређени број стабала које је са становишта санитарне сјече потребно уклонити, али се ради о далеко мањем захвату него што је то било у току 2018. године, наводе из ШГ Бања Лука. 

„Извршиће се уклањање само оних стабала за која се стручном процјеном утврди да је то неопходно и напомињемо да је то и наша законска обавеза у складу са законом о шумама и извођачким пројектима.“ 

Из ШГ Бањалука подсјећају да су у јесен 2018. године на Бањ брду засадили 3500 садница на локацијама које су највише страдале од вјетра, те да наводи из дописа о о изостанку пошумљавања нису истинити. 

„Такође, у октобру ове године обавићемо и предвиђене шумско узгојне радове - чишћење садница од корова на засађеним локацијама“, најављују из ШГ Бања Лука.
 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.