Сјевернокорејски вођа Ким Јонг Ун три седмице се није појављивао у јавности?

Јужнокорејска обавјештајна агенција тврди да је Ким подвргнут операцији глежња.

BUKA portal / 22. мај 2020

 

Сјевернокорејски челник Ким Јонг Ун у посљедња  два мјесеца  је  неуобичајено мало појављивао у јавности,  а посљедње три седмице државни медији нису уопће  извјештавали о његовом присуству на јавним догађајима, кажу аналитичари.

Сјеверна Кореја тврди да нема потврђених случајева коронавируса,  а о здравственом стању  Кима се учестало нагађа након што је прошлог мјесеца пропустио кључну националну годишњицу.

Ким се јавно појавио укупно четири пута у априлу и мају, у успоредби с 27 пута у истом раздобљу прошле године.

Од доласка на власт 2011. године, претходни најмањи број  јавних појављивања које је Ким имао током априла и маја био је 2017. када се појавио 21 пута, изјавио је Цхад О'Царролл, извршни директор Кореа Риск Гроуп, организације са сједиштем у Сеулу, која прати Сјеверну Кореју.

"То није нормално", рекао је у посту на Тwиттеру ове седмице, преноси Реутерс.

Као вођа с готово апсолутном моћи над 25,5 милиона становника Сјеверне Кореје и приступом све већем арсеналу нуклеарног оружја, Кимово здравље и боравиште је под пажњом  међународне заједнице због било каквих знакова нестабилности.

Јужнокорејски званичници сматрају да је предострожност због коронавируса вјероватни разлог за ограничено појављивање Кима у јавности.

Неименовани, званични извор Реутерса у Сеоулу каже да Ким вјероватно руководи земљом из своје омиљене виле у Wонсану, на обали.

Сјевернокорејски челник се можда усредоточио на неке од домаћих економских и политичких циљева које је зацртао прије него што је почела  коронавирусна криза, рекла је Рацхел Минyоунг Лее, бивша сјевернокорејска обавјештајна аналитичарка америчке владе.

У петак се навршавају три седмице  откако су државни медији посљедњи пут објавили  слике Кима како судјелује у јавном догађају.

Јужнокорејска обавјештајна  агенција   тврди да је Ким подвргнут  операцији глежња.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.