Скандал који је тресао Америку: Како је Тоња Хардинг уништила блиставу каријеру? (ФОТО)

24 године након инцидента јавност је и даље збуњена

buro247.hr/stil / 12. јануар 2018

 У биоскопе ускоро долази филм "И, Тона" који прати животну причу познате америчке клизачице Тоње Хардинг...

У главној улози се нашла бриљантна Марго Роби која је заслужено добила номинацију за Златни Глобус у категорији главне глумице у драмском остварењу. Филм је настао као одговор на питање које медији постављају већ двадесетак година, а гласи: је ли Тоња Хардинг знала и организовала напад на своју колегицу Ненси Кериган?

 Највећи скандал америчког спорта, како га медији називају, догодио се 6. јануара 1994. године у Детроиту. Две девојке америчког уметничког клизања су одрађивале последње тренинге у припремама за такмичење на којем ће се одлучити ко ће ући у амерички тим за Олимпијске игре, које су се одржавале у норвешком Лилехамеру. Ненси Кериган је била миљеница публике и америчке клизачке асоцијације. Пунокрвна америчка девојка, дамских покрета и оличење позитивног имиџа који су препознали бројни комерцијални брендови чије је заштитно лице била. С друге стране клизалишта гледала ју је по многима неотесана, дивља, али талентованија Тоња Хардинг која је носила титулу злочесте девојке овог спорта. Након завршеног тренинга Кериган се упутила према свлачионици када ју је непознати мушкарац ударио палицом по коленима. У року од неколико сати све телевизије широм света су приказале снимак престрављене и уплакане клизачице како запомаже и пита се "зашто ја?"

 На срећу колено није било сломљено већ отечено, а инцидент је покренуо медијску хајку и на крају хапшења која су коштала каријере Тоњу Хардинг.

Хардинг је била сматрана чудом од детета. Почела је активно да клиза са само 4 године и то на инсистирање своје мајке Ла Вон Феј Голден која била истрајна у намери да њена ћерка постане најбоља клизачица на свету. Ла Вон је била злостављачица која је ментално и физички системски уништавала девојчицу па је Тоња на тренинге неретко долазила пуна модрица од батина које јој је мајка наносила ако не би испунила њена очекивања. Након што су јој се родитељи развели, Тоња је на своју велику жалост остала сама с мајком. Иако је тренирала по 8 сати дневно и истакла се као најталентованија клизачица своје генерације, која је од колегица одударала енергијом, снагом и брзином, судије је нису волели и није успевала да побеђује на такмичењима.

фото: Профимедиа

Наиме Тоња је увек била окружена контроверзама и као таква није била пример какав је америчка клизачка асоцијација желела да презентира свету. Клизачице су имале имиџ принцеза, лепо одевених насмејаних девојака које су се елегантно кретале на леду, али и изван њега. Међу њима, Хардинг је била као чланица неке уличне банде која никако није могла да се прилагоди и да глуми "дамицу". Судије нису могле да сваре ту комбинацију сировог талента и још сировијег карактера па је Хардинг често неправедно заузимала ниже позиције од својих мање талентованих колегица.

С 18 година је упознала Джефа Гилоља, локалног дечка који јој је привукао пажњу на клизалишту. Джеф јој је био први дечко у животу, а годину дана касније су већ били у браку. Претпоставка је да се Тоња нагло удала како би побегла од мајке која јој је на дан венчања наводно рекла да је глупача која се удала за првог мушкарца који јој је рекао да је лепа.

фото: Профимеди

Брачна идила је кратко трајала па су њихове свађе прерасле у физичке сукобе у којима је Тоња увек извлачила дебљи крај

Модрице је прекривала наслагама пудера, а једном ју је свађа скоро коштала живота када је Джеф насрнуо на њу с пиштољем. Иако је неколико пута тражила полицијску забрану приступа, он ју је увек кршио и присиљавао  да му се врати.

Упркост бурном приватном животу, Хардинг је још увек имала дисциплину за тренинге и то највише захваљујући менторки и тренеру Дајан Ровлинсон која била уз њу од самих почетака каријере. Највећи тријумф своје каријере Тоња је доживела на државном такмичењу 1991. године када је остала забележена у историји као прва клизачица која се усудила да изведе компликован скок - троструки аксл. До тада тај је скок био резервисан за мушке клизаче и то због брзине и снаге које су биле потребне да се скок успешно изведе. На такмичењу је освојила прво место, док је њена ривалка Кериган кући однела сребрну медаљу.

Уследиле су Олимпијске игре где је подбацила и завршила на четвртом месту, а Кериган је освојила бронзану медаљу. Тај неуспех је покренуо нови вртлог аутодеструктивности. Отпустила је тренера, почела је неумерено да пије, палила је цигарету за цигаретом, добила на тежини. На свим наредним такмичењима је завршавала испод просека и чинило се да се њена блистава каријера завршила и пре него што је заиста и почела. На крају је одустала од такмичења и запослила се као конобарица у ресторану брзе хране како би преживела. Другу прилику је добила на самилост Дајане Равлинсон која је одлучила да је припреми за нове Олимпијске игре у Лилехамеру.

Ову прилику је схватила озбиљно као последњу у животу

фото: Профимедиа

Напорно је тренирала како би се вратила у форму и доказала јавности да се на њу још може рачунати. Кериган је у то време била на врхунцу славе и уједно велика претња Тоњиним плановима за победнички повратак. Ту долазимо до замршене приче која ни данас није у потпуности разјашњена.

Наводни план о застрашивању Ненски Кериган (како би је деконцентрисали и како би подбацила на квалификацијама) скован је од стране Тоње, њеног супруга Джефа и његовог пријатеља. Идеја је била да се Кериган шаљу писма у којима јој се прети смрћу ако буде клизала на дан квалификација. У конфузном развоју догађаја Кериган је из неког разлога нападнута од стране непознатог мушкарца након тренинга, што наводно није био део плана.

Хардинг је тврдила, и тврди и дан данас, да за напад није знала као и да га није организовала. Дело је, осим починитељу, приписано њеном супругу који је оптужен за учествовање у нападу.

Иако је наступила на Олимпијским играма у Лилехамеру где је доживела омањи психички слом на леду, након повратка у Америку суд јој је доделио велику новчану казну, добротворни рад и доживотну забрану такмичења у клизању због умешаности у целу ситуацију са Кериган.

Хардинг је од тада променила неколико професија, а две године је била и професионални боксер. Данас је опет у фокусу јавности због филма који и даље не одговара на питање да ли је све било њена идеја или је и она сама на неки начин била жртва ситуације која се измакла контроли, а којом је на почетку дириговао њен супруг.

Ако вас занима ова прича, не пропустите филм "И, Тона" који ускоро креће у биоскопима. Забаван је, интелигентан, на тренутке суров и јако животан.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.