Скандалозно: ХРТ у јутарњем програму рекламирао књигу Мит о Јасеновцу

У ЈУТРОШЊОЈ емисији Добро јутро Хрватска на ХРТ-у представљено је нешто што се зове Фестивал домољубног филма Гордан Ледерер.

index.hr / 25. октобар 2018

 Тијеком представљања, водитељица је рекламирала ревизионистичку књигу и филм Мит о Јасеновцу те филм Јакова Седлара који се зове "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018".

 

У студија Хрватске радиотелевизије сједили су аутор фестивала Маријан Цапек и допредсједник Удруге хрватских драговољаца Домовинског рата Смиљан Томашевић.

 

Сто година србијанског терора

 

Прије него што су организатори уопће успјели представити програм фестивала, прекинула их је водитељица Лиљана Винковић.

 

"Не смијемо заборавити, то је Јаков Седлар и филм Сто година србијанског терора којим ће се он представити", рекла је водитељица, показујући графичко рјешење филма.

 

На слици се, у варијанти америчког Моунт Русхмореа, изнад хрпе пожутјелих лубања налазе Александар Карађорђевић, Светозар Прибићевић, Милорад Пуповац и Александар Вучић.

 

 

Програм фестивала

 

Аутор фестивала Маријан Цапек представио је затим програм фестивала, набрајајући филмове. Споменуо је наслове Штафета смрти и Др. Фрањо Туђман - јунак Домовинског рата.

 

Након њега, јавио се допредсједник ГО УХДДР-а Смиљан Томашевић с даљњом листом филмова (Крвава берба грожђа, Овчара неиспричана прича, Јазовка, Број 55). 

 

Посебно је издвојио премијеру Седларовог филма "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018." у Запрешићу.

 

Мит о Јасеновцу

 

Након његовог излагања, опет се јавила водитељица Винковић, овај пут с другим насловом и другим графичким рјешењем.

 

"Ту је и Мит о Јасеновцу од Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма", рекла је Винковић.

 

На то јој је Томашевић одговорио како вјерује да смо ми зрело демократско друштво које се може суочити с прошлошћу. 

 

 

"Требамо ићи с истином и крајње је вријеме да се не дијелимо на лијеве и десне и да морамо прихватити прошлост онаква каква је", рекао је Томашевић док је камера зумирала наслов "Мит о Јасеновцу".

 

О овом скандалу Инде.хр је послало упит ХРТ-у.

 

 

Релативизација фашизма

 

Књига Мит о Јасеновцу релативизира фашизам, умањује број жртава логора и симпатизира усташки покрет и НДХ. 

 

Челници града Самобора и Чаковца већ су се оградили од приказивања овог филма те оштро осудили покушај повијесног ревизионизма "најмрачнијег доба хрватске повијести".

 

Емисију уређује мајка гласноговорника владе

 

Уредница емисије Добро јутро Хрватска је Ана Милић, мајка новог младог гласноговорника владе и ХДЗ-овца Марка Милића.

 

Дипломатска представница Хрватске

 

Водитељица Лиљана Винковић, која је рекламирала Мит о Јасеновцу и 100 година србијанског терора, завршила је загребачку Музичку академију, а истодобно је уписала новинарство на Факултету политичких знаности у Загребу те почела сурадњу с ХТВ-овом емисијом Загребачка панорама. 

 

Живјела је пет година у америчкој савезној држави Цолорадо и радила на мрежи АБЦ у Денверу. 

 

Након повратка у Хрватску радила је на УН-ову радију као новинарка и презентерица те као спикерица Хрватскога радија. Затим је прешла на Хрватску телевизију те уређивала и водила забавне емисије, а сценаристички је потписала глазбене пројекте и хуманитарне акције као што су Корак у живот, Покажи љубав, Свирци моји и У озрачју тамбуре. 

 

Била је конзулица у генералним конзулатима РХ у Не орку те у канадској Миссиссауги. Била је уредница и водитељица Вијести на енглеском 2012.

 

Четири године, од 2007. до 2011., била је дипломатска представница Републике Хрватске у САД-у и Канади.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.