Скуп националистичких странака у Милану: "Доста ислама!"

Лидер италијанске екстремне деснице Маттео Салвини позвао је данас своје присталице у борбу против "Европе елита" и прошлости, на великом скупу сродних партија и покрета у центру Милана.

n1 / 19. мај 2019

 

"Овдје нема екстремиста, нема расиста ни фашиста. Екстремисти су они који су 20 година владали Европом у име сиромаштва и несигурности", рекао је Салвини у обраћању десетинама хиљада присталица на тргу испред миланске катедрале. 

Окупљени су су носили плаве заставе Салвинијеве партије Лига а било је и неколико француских застава у рукама припадника Националног окупљања које предводи Марине Ле Пен. 

У говору који је претходио Салвинијевом, Ле Пен је симболично "позајмила" својим националистичким савезницима француску химну "Марсељезу", будући да је "дошао дан славе" европских земаља. 

Салвини, шеф Лиге али и италијански вицепремијер и министар унутрашњих послова, позвао је бираче да масовно изађу на европске изборе 26. маја да би побиједили "љевицу" и окренули леђа прошлости. 

"Избор је између прошлости и будућности, између улице и салона пословне заједнице", навео је он. 

Лидер холандских националиста Геерт Wилдерс је поручио "Доста ислама" прије него што је Марине Ле Пен напала "олигархију без достигнућа, без корјена, без душе, која управља са само једном амбицијом - потчињавање и разводњавање народа".

"Ми кажемо 'Не' имиграцији која потапа наше земље и која доводи у опасност безбједност наших народа, наших друштвених веза и наших цивилизацијских вриједности", навела је Ле Пен, говорећи о "вишемиленијумској" Европи, "кћери Атине и Рима, хришћанства и Просвјетитељства". Како је навела, жеља националиста је да "у Француској живе као Французи, у Италији као Италијани а у широј Европи као Европљани".

Салвини је такођер рекао да "религија која тврди да жена вриједи мање од мушкарца за њега никада не може бити закон".


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.