Славку због аутизма не дају у школу, писао је Министарству: "Молим вас пустите да са мојим другарима будем барем мјесец дана и да са њима идем на матурску прославу"

Незапамћен случај кршења права аутистичног дјечака

Tatjana Čalić / 09. април 2019

Многи већ знају причу о Славку Мршевићу, тинејджеру којем је већ другу годину ускраћено право на школовање у градићу у којем живи - у Рудом, а он од тада  долази пред школу како би своје вршњаке видио барем за вријеме одмора.

Прошле седмице Министарство просвјете и културе Републике Српске је  објавило да поништава дан раније донесену одлуку Школског одбора Средњошколског центра Рудо, да се Славко Мршевић, дјечак са благим обликом аутизма, врати у школу.

Тим поводом Славко, је писао ресорном министарству

Подсјетимо Славко је шеснаестогодишњак који има дијагностициран Аспергеров синдром (високофункционални облик поремећаја из аутистичног спектра) и који је доспио у жижу јавности када се сазнало да му је због ове дијагнозе онемогућен приступ Средњој саобраћајној техничкој школи (СШЦ) у Рудом, коју је похађао. Према стручним мишљењима, Славко је способан да се школује редовним путем, али уз прилагођени, инклузивни наставни план и програм. Умјесто тога, школа му је забранила да похађа наставу и одбила да прилагоди наставни план и програм и методологију пријеноса градива, његовим функционалним способностима и статусу.

Овај случај је крајем прошлог мјесеца добио и судски епилог у Основном суду у Вишеграду. Суд је донио пресуду по којој су Средњошколски центар Рудо и Министарство просвјете Републике Српске прекршили закон и права аутистичног дјечака Славка Мршевића из Рудог, те је наложено његово враћање у школске клупе.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.