Славни зову на спас климе, папа: Земљу не смијемо даље циједити попут наранче!

Ниједна земља није имуна на климатску кризу

BUKA portal / 11. октобар 2020

 

Политичарке и политичари, активисти, славне и угледне особе, међу којима принц Wиллиам и папа Фрањо, позвали су на дјеловање на свим разинама како би се још у овом десетљећу отклонила климатска криза коју су повезали с господарском и с расном дискриминацијом, на виртуалном догађају на тему климе до 2030.

"Ниједна земља није имуна на климатску кризу, али у свакој земљи најрањивији су најсиромашнији, премда су они најмање одговорни за настанак проблема", рекао је Антонио Гутеррес, УН-ов главни тајник, у изјави објављеној на YоуТубеу.

Оцијенивши да свијет живи у "повијесном тренутку" обиљеженом "тешким изазовима", папа Фрањо је позвао све људе, без обзира на вјерску припадност, да се уједине у заштити планета.

"Земљу треба обрађивати, његовати, пазити и штитити", рекао је поглавар Католичке цркве у поруци на талијанском, с поднасловом на енглеском.

"Не смијемо је и даље циједити попут наранче. Сватко од нас може у томе судјеловати ако се одмах данас латимо посла", рекао је у поруци објављеној на конференцијској платформи ТЕД ноћу на недјељу.

Иницијативу под насловом "Одбројавање" ("Цоунтдоwн") организирао је ТЕД, мрежа специјализирана за ширење идеја. Пет сати је педесетак угледника из цијелога свијета, па тако и глумице Јане Фонда и Приyанка Цхопра, настојало упозорити на опасност која пријети планету у случају дуљег недјеловања у будућности.

Пандемија коронавируса не смије бити "исприка" за одгоду циљева смањења емисије ЦО2 утврђених у Паришком споразуму о клими, истакнула је Урсула вон дер Леyен, предсједница Еуропске комисије. Еуропска унија ће зато милијарде еура издвојити за зелене пројекте, истакнула је челница која у енергетској транзицији види прилику за отварање нових радних мјеста.

"Задаће које су пред нашим нараштајем су јасне. Заједно морамо штитити и обнављати природу, чистити наш зрак, оживити оцеане, градити свијет у којему се неће расипати и пронаћи начин како отклонити климатску кризу", истакнуо је принц Wиллиам.

"Одбројавање" се догађа у часу када политички челници покушавају политизирати еколошка питања, истичу организатори, смјерајући на америчког предсједника Доналда Трумпа који неријетко износи скептична стајалишта у вези с климатским промјенама.

"Желим изразити блискост са становницима погођенима пожарима који уништавају многе дијелове свијета, као и с драговољцима и с ватрогасцима који излажу свој живот опасности како би угасили ватру", рекао је Свети Отац након недјељног ангелуса.

"Мислим на западну обалу Сједињених Држава, посебно на Калифорнију и средишње регије Јужне Америке (...) на Парагвај (...) Аргентину", рекао је.

"Бројни пожари изазвани су трајном сушом, али за многе од њих одговоран је човјек својим дјеловањем", рекао је Папа и молио Бога да помогне онима који трпе посљедице те да освијести људе да бдију над Земљом.

Аргентинац Јорге Бергоглио уврстио је екологију у приоритете свог папинства, а своју енциклику "Лаудато си", посветио је бризи за "заједничку кућу".


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.