СЛИКА СТАЊА У РЕГИОНУ Уплакани првачић с аутизмом на први дан школе. Нема помоћника

ХРВОЈЕ КОЗМУС, отац дјечака с посебним потребама који је кренуо у први разред основне школе Богослав Шулек у Славонском Броду, на Фацебооку се огласио о првом дану школе.

BUKA portal / 09. септембар 2019

Снимио је сина како сједи и плаче пред школом. Наиме, будући да му је син дијете с посебним потребама, треба имати помоћника у настави, којег, како наводи отац, дјечак није добио јер је још на обуци. Уз све то, отац дјечака рекао је да је и раније био у школи, но тад му нису ништа хтјели рећи, те је такођер навео како је дознао да ће један помоћник у настави радити с троје дјеце.

"Нитко нам ништа није хтио рећи прије"

"Школа за будућност. Мој син с посебним потребама (спектар аутизма) сједи испред школе и чека помоћника у настави. Помоћника нема. Нитко нам ништа није хтио рећи прије, иако смо били у школи. Да би данас сазнали да нема помоћника јер је на обуци. Е и да, један помоћник на троје дјеце. Стварно 'красно'. Хвала вам на 'прекрасном' првом дану школе", написао је дјечаков отац с којим смо разговарали око цијелог случаја.

"Асистента није било нити се зна кад ће доћи"

Рекао нам је да му син похађа ОШ Богослав Шулек и да су му приликом уписа из школе рекли да би дијете требало ићи у специјалну школу.

"Међутим лијечница из Опће болнице Др. Јосип Бенчевић направила је процјену мог сина и рекла да би требао ићи у редовну школу. Добили смо сву документацију којом му се одобрава асистент у настави, међутим данас га није било нити се зна кад ће доћи. Чуо сам од других родитеља да је равнатељица на родитељском састанку прошлу сриједу рекла да су добили троје дјеце с посебним потребама и да ће сви заједно добити једног асистента. Потом је супруга у петак била у школи и тамо су јој рекли да они још ништа не знају", испричао је Хрвоје Козмус за Индеx.

Казао је да је био шокиран кад је дознао да ће двоје дјеце с Доwновим синдромом и његов син који је на спектру аутизма имати само једног асистента. Такођер је рекао да ће дјеци предавати учитељица која ће уз то предавати и троје старије дјеце која такођер имају неке дијагнозе. Које точно, не зна.

Отац: Како ће сви с једним асистентом?

"Немогуће је извести да су сви они с једним асистентом. Учитељица ће водити посебан разред с три првашића и још троје дјеце из виших разреда. А данас, умјесто да је асистент дочекао мог сина и смањио му стрес првог дана, син је био ван себе. Прво су нам рекли да дођемо 15 до 11 након што заврши приредба за првашиће јер мом сину смета бука и не осјећа се добро кад има пуно људи. Но кад смо дошли и приредба је трајала, имали су гласан разглас и син се препао и почео плакати", испричао нам је дјечаков отац.

Онда су, наводи, још чекали учитељицу која ће водити посебан разред јер је она отишла у редован разред представити се другим ученицима. 

 

"Не знамо уопће коме се жалити, довели су нас пред готов чин. Први дан школе и син је већ доживио стрес, а како ће бити даље. Сад је учитељица сама с њима, нема асистента, што кад нетко буде требао на WЦ, учитељица га треба одвести, а што је онда с друго двоје дјеце? А што ће бити кад оду на игралиште, знам да мог сина треба пазити јер може одлутати, па се питам како ће сама учитељица с њим и још двоје дјеце с Доwном", испричао нам је огорчени отац.

Рекао је како ће му син похађати посебан разред у којем ће имати хрватски, математику и природу, док ће на ликовни, глазбени и тјелесни ићи у редован разред, како би се социјализирао.

Равнатељица се не јавља

Због овог случаја назвали смо и равнатељицу те школе Славице Ђурђевић, али није нам се јављала на телефон. Послали смо и упит школи, а одговор ћемо објавити чим га добијемо.

Министарство: Ове године имамо 800 захтјева више за додјелом асистента

У Министарству знаности и образовања Индеxу су рекли да раде најбрже што могу да сва дјеца која требају асистента у настави и добију, но додали су и да су ове године преплављени захтјевима за додјелом асистента.

"Ове године имамо огроман скок дјеце која требају асистента. Тако смо их прије двије године имали одобрено 2955, лани их је одобрено 3064, а ове године смо запримили више од 3800 захтјева за додјелом асистента у настави. Задња два викенда експерти из Повјеренства које одобрава асистенте у настави, раде по цијеле викенде. Радимо најбрже што можемо да их сви добију на вријеме", рекли су за Индеx у Министарству.

Индеx.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.