Словенију разбјеснела карта "Велике Мађарске" на Тwиттер налогу Орбанове владе

Словенија је као провокацију осудила објављивање географске карте Мађарске која укључује и велики дио Словеније, а коју је на Тwиттеру објавила канцеларија за међународну комуникацију мађарске владе.

Hina / 08. јун 2019

На карти је у оквиру "Велике Мађарске" и словеначко Прекмурје које је прије Тријанонског мировног споразума склопљеног након Првог свјетског рата припадало угарском дијелу Аустроугарске монархије.

Карту је на Тwиттеру објавила канцеларија који је у саставу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.

"Словења осуђује објаву те карте која не придоноси јачању европских вриједности и добросусједских односа. Европска унија је настала као пројекат којим су надвладана хисторијска оптерећења и мржња међу народима и државама", објавило је министарство спољних послова на Тwиттеру.

На мађарску карту, али и на сличне провокације из Италије у петак реагирао је и предсједник Борут Пахор, упозоривши на потребу чувања међусобног поштовања и пријатељства.

Пахор је упозорио да је се то може схватити као израз територијалних претензија, што онда може да изазове оправдану забринутост и наилази на одбијање демократске политике и јавности.

На објаву мађарске карте реагирао је и премијер Марјан Шарец рекавши да се ради о понашању које није "ни европско ни мирољубиво".

Шарец је навео да се у словеначком сусједству опет буде "фашизам, нацизам и сличне идеје".

Реаговало је и више словеначких парламентарних посланика, политичара и других јавних личности.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.