Словенски потрошачи колективно тужили Аппле, ево зашто

Колективна тужба

BUKA portal / 20. октобар 2021

У колективној тужби за накнаду штете, словенски Завод Колектив 99 тражи од Апплеа 27,5 милијуна еура одштете настале намјерним успоравањем рада и смањењем распона функционалности одређених модела иПхонеа

Завод Колектив 99 поднио је тужбу Окружном суду у Љубљани против корпорације са сједиштем у Калифорнији.

Потрошачи који су оштећени Апплеовим поступцима позивају се да се регистрирају путем обрасца на web страници како би помогли у даљњем процесу колективне накнаде. Поступак не значи никакав трошак за потрошаче, написали су у приопћењу, преноси љубљански Дневник.

'21. просинца 2017. Аппле је објавио обавијест у којој је јавно признао намјерно успоравање и смањење функционалности неких старијих модела иПхонеа надоградњом иОС сустава без претходног обавјештавања корисника ових телефона. С надоградњом иОС 10.2.1, корисници иПхонеа оштећени су 6, 6 плус, 6с, 6с плус и СЕ, а надоградња иОС 11.2 оштетила је кориснике модела иПхоне 7 и 7 плус', навео је Колектив.

Аппле је био предмет бројних тужби и двије казне, у Италији (10 милијуна еура) и Француској (25 милијуна еура), због признања и открића везаних за успоравање телефона и слабљење батерије.

У ожујку прошле године Аппле је у Сједињеним Државама договорио судску нагодбу у којој би одштета, овисно о броју пријављених жртава, могла износити од 310 до 500 милијуна америчких долара, а у студеном је договорила још једну судску нагодбу у вези с тим радњама, овај пут у износу од 113 милијуна долара.

Процјењује се да је између 1.500 и 187.500 корисника иПхонеа у Словенији потенцијално оштећено, написао је Колектив 99.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.