СЛУЧАЈ КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ДОБОЈ Четверочлана породица погинула у судару са возом. Двије особе оптужене!

Двије године и седам мјесеци након стравичне несреће у којој су, у судару теретног воза и аутомобила код Добоја, погинула четири члана породице Ђедовац Окружно тужилаштво у Добоју је подигло оптужницу против двије особе.

BUKA portal / 09. октобар 2019

Оптужени су саобраћајни инспектор М. М. и Б. О., власника објекта изграђеног без грађевинске дозволе у зони прегледности.

 

Из Окружног тужилаштва Добој казали су како су провели детаљну и обимну истрагу поводом утврђивања узрока саобраћајне несреће која се догодила 12. марта на пружном прелазу у мјесту Грабовица. Оптужницу је потврдио Основни суд у Добоју.

Инспектор М. М. се терети да је као управљач пута поступио супротно Закону о јавним путевима РС. Био је дужан да нареди отклањање недостатака на путу, који угрожавају сигурност саобраћаја и нареди рушење и уклањање непрописно изграђеног објекта у власништву Б. О., који се налазио у зони троугла прегледности, јер учесници у друмском саобраћају нису под нормалним условима могли имати несметани видик на жељезничку пругу с обје стране пута, односно нису могли видјети долазак воза и зауставити се.

Због тога је дошло до саобраћајне несреће у којој се пасат којим је управљала Славица (46), а сапутници су били њен супруг Златко (53) и кћерке Николина (18) и Кристина (17), сударио с теретним возом који је саобраћао из правца Бањалука према Добоју. Породица Ђедовац је погинула на мјесту од повреда.

Саобраћајни инспектор се терети за несавјесно вршење дужности надзора над јавним саобраћајем и да је из нехата довео у опасност животе људи, што је за посљедицу имало смрт четири особе.

 

Власник објекта Б. О. се терети да је угрозио јавни саобраћај јер је изградио објект без грађевинске дозволе у зони троугла прегледности у близини пружног прелаза гдје локални пут Л-19 Грабовица – Станови прелази преко жељезничке пруге Бања Лука – Добој и тиме умањио прегледност пута и жељезничке пруге, због чега учесници у друмском пријевозу нису имали несметан видик на жељезничку пругу. Због тога се и догодила саобраћајна несрећа у којој је погинула породица Ђедовац.

 

Б.О. је оптужен за кривично дјело угрожавања јавног саобраћаја опасном радњом или средством и из нехата непрописном радњом изазвао опасност за животе људи, а то је за посљедицу имало смрт четири особе.

Машиновођа који је управљао возом у тренутку несреће био је због тешког психичког стања смјештен у добојску болницу “Свети апостол Лука”, а једно вријеме је провео и на интензивној њези због поремећаја у раду срца. Налази су показали да машиновођа није био под утицајем алкохола, а истрага да је поступио у складу с правилима и законом, односно давао звучну и свјетлосну сигнализацију, кочио и да је пролазио у вријеме утврђено распоредом вожње.

Тијело погинулих су извлачили ватрогасци, јер је аутомобил био потпуно смрскан. Грађани Добоја били су у шоку, а сродници породице Ђедовац се никада нису опоравили од ове трагедије.

(Клиx)


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.