Шмит дао интервју за Гуардиан: Додика су убиједили да одустане од повлачења из Оружаних снага

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит разговарао је у Вашингтону са новинаром Гуардиана Јулианом Боргером

Guardian / BUKA / 25. новембар 2021

Foto: BUKA

Највиши међународни званичник у Босни рекао је да је "пријетња српских сепаратиста да ће поново успоставити властиту војску за сада опала, али земља и околни регион и даље иду ка кризи без значајног дипломатског ангажмана САД-а и Европе."

Цхристиан Сцхмидт, бивши њемачки министар који је био високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини, рекао је да су регионални лидери увјерили лидера српских сепаратиста Милорада Додика да обустави своје планове за повлачење српских војника из босанске националне армије и реконституисање снаге босанских Срба.

“Видимо да је након много разговора, укључујући и оне у сусједству, добио поруку да нико неће прихватити начин који води ка растућем потенцијалу политичког и – надамо се да не – војног сукоба”, рекао је Сцхмидт за Гуардиан у интервјуу у Wасхингтон.

“Ја заправо не видим опасност од рата”, додао је Сцхмидт, рекавши да је у земљи било мање тешког наоружања у односу на 1992. када је избио рат у Босни. "Срећом, има премало расположиве војне имовине", рекао је.

Међутим, Сцхмидт је тврдио да Додикова сепаратистичка реторика и његова обећања да ће прекинути правни и порески систем у половини земље коју воде Срби воде земљу ка тешкој кризи.

„Ова самоиспуњавајућа тактика дошла је до тачке у којој он [Додик] не може да се врати а да не изгуби образ“, рекао је он. „Мој утисак је да смо веома, веома близу ове тачке и за то је потребан веома јасан одговор међународне заједнице.

“Рекао бих да је изазов таквог распада Босне и Херцеговине то што се то не може ограничити само на Босну и Херцеговину”, рекао је Сцхмидт.

Сцхмидт је био у Wасхингтону на разговорима с Биденовим вањскополитичким тимом о пријетњи колапса Дејтонског мировног споразума којим је окончан рат 1995. Његови помоћници су били охрабрени што се савјетник за националну сигурност Јаке Сулливан неочекивано појавио на њиховом састанку са званичницима Бијеле куће, што су видјели као сигнал да ће Биденова администрација посветити већу пажњу на вишем нивоу дешавањима у Босни.

Након посјете регији савјетника Стате Департмента Дерека Цхоллета, а у свјетлу Додикових пријетњи, амерички званичници су рекли да преиспитују политику Wасхингтона у Босни, која је до сада била скроман и фокусиран на изборну реформу.

"Веома сам сретан због овога јер видим да посљедњих година није било стратегије, јер се стекао утисак не само у САД, већ и у Европској унији, али ће ствари ићи [мирно]", рекао је Сцхмидт. Нагласио је да у свом обиласку западних пријестолница није тражио додатне међународне мировне снаге, већ уједињен дипломатски ангажман.

Курт Бассуенер, суоснивач Вијећа за политику демократизације, труста мозгова са сједиштем у Берлину, тврдио је да је Сцхмидт био превише оптимистичан у погледу шанси да избјегне насиље, и рекао да у земљи има више него довољно војног хардвера да подстакне нови сукоб.

"Мислим да је он заправо прилично самозадовољан", рекао је Бассуенер. "Суштина је да има више него довољно опреме да се не догоде веома лоше ствари."

Шмитова позиција је под дипломатским притиском. Москва се противила његовом именовању и не признаје његову власт. Русија и Кина су инсистирале да је свако спомињање високог представника уклоњено из недавне резолуције Вијећа сигурности УН-а о Босни. Додик је одбио да се састане с њим, доводећи у питање његов легитимитет.

Но, Сцхмидт, који има подршку остатка међународне заједнице, рекао је да неће бити присиљен да оде. „Остаћу и [испунити] своју одговорност“, рекао је.

 

Превод БУКА

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.