Шмит "жртвени јарац", ЕУФОР остаје у БиХ, а ОХР се нигдје не спомиње: Додик отвара флашу најскупљег шампањца

Шмит "жртвени јарац", ЕУФОР остаје, а ОХР се нигдје не спомиње-управо ове три констатације најбоље описују епилог вишедневних кулоарских дипломатских разговора на тему Босне и Херцеговине у сједишту УН-а у Њујорку.

Elvir Padalović / 03. новембар 2021

 

Дуго најављивани Шмитов извјештај о стању у земљи чуће се у Савјету безбједности али биће то као када дјеца у разреду на један дан остану без учитељице, има неке дисциплине међу њима али ништа научити неће.

Руско ЊЕТ извјештају Кристијана Шмита и резолутно одбијање да он наступи пред Савјетом безбједности УН-а представља побједу Русије која је све ово условљавала ветом на продужење мандата ЕУФОР-а након 5.11 у мисији Алтеа.

Подсјетимо, приликом обраћања Кристијана Шмита пред бх парламентарцима ( дијелом, јер посланици из Републике Српске нису присуствовали) казао је како већ има идеју, да у Њујорку, пред Савјетом безбједности, презентује извјештај о стању у БиХ. Медији су затим почели објављивати фрагменте па затим и цијели извјештај, који је додатно разрађиван са најновијим пресјеком у којем се осуђује актуелна политика Милорада Додика као основни извор нестабилности.  Након најаве усменог обраћања, дипломатска руска офанзива уродила је плодом -  Шмита неће бити нигдје.

У веома осјетљивом политичком тренутку за Босну и Херцеговину ово долази као додатни вјетар у леђа управо Милораду Додику, који може, по ко зна који пут, отворити флашу најскупљег шампањца и наздравити у име неспособне европске политике која није била у стању дефинисати ко је и шта је за њу приоритет. ( да се разумијемо, ми то никада нисмо ни били, али сада су фактички окренули леђа СВОМ човјеку ). Слављеничко расположење видљиво је већ по првим изјавама политичара из Републике Српске који ово називају побједом - Републике Српске.

Европске земље попустиле су пред руском дипломатском уцјеном и тако показале да де факто не знају (не желе?) шта да раде са мандатом Високог представника у БиХ? Којег не подржавају ни Кина и ни Русија, и који се, као и његова канцеларија више не спомињу у поменутој Резолуцији УН-а. Да ли је минималним спомињањем или неспомињањем канцеларије Високог представника у БиХ уопште, у БиХ тако стигао сигнал да он нема подршку западноевропских политичких снага? 

Још увијек нисмо видјели никакав осврт европских званичника на рецентнтна дешавања у згради УН-а

На другу страну, ако је искључиви циљ био да се продужи мандат ЕУФОР-а онда су сви полузадовољни - ЕУФОР остаје са снагама какви тренутно јесу у Босни и Херцеговини, јер ни ЕУ ни Сједињене Америчке нису биле спремне за слање додатних контингената војске у оквиру НАТО снага  а на другој страни то све може дјеловати као иоле нека војна подршка миру у земљи. ОХР исто остаје, али питање колико је јак и ко стоји иза њега.

ОХР је добио јак шамар од стране УН-а и ЕУ. Кристијан Шмит је први Високи представник (претпставља се да ће у Репулици Српској од данас и званично користити термин тзв. Високи представник) који се неће обратити Генералној скупштини, нити ће му бити дозвољено видео обраћање, што је поприлично понижење тек устоличеном Представнику међународне заједнице за БиХ. Али је ли за то некога уопште брига?

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација о ситуацији у Босни и Херцеговини биће одржана данас, али се чини да су све карте подијељене и да неког претјераног узбуђења неће бити.

Мандат ЕУФОР-у ће бити продужен, и то је та wин-wин солуција за све, али најмање за канцеларију Високог представника.

Медији преносе да је након вишедневне дебате у Савјету безбједности усаглашена резолуција према којој високи представник у БиХ Кристијан Шмит неће говорити о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ, који истиче у петак, 5. новембра.

Сједница Савјету безбједности УН-а о ситуацији у БиХ првобитно је била најављена за јуче, али је одгођена.

Подсјећамо, британски "Гуардиан", који је имао увид у извјештај високог представника, а који је БУКА превела наводи се да је Високи представник послао извјештај УН-у, у којем каже да "пријетња српских сепаратиста да ће формирати своју војску представља ризик од поновног сукоба".

У првом извјештају након што је преузео дужност у августу, Шмит је упозорио да се Босна суочава са “највећом егзистенцијалном пријетњом у послијератном периоду”, пише Гуардиан

"Лидер босанских Срба Милорад Додик пријети да ће се повући из државних институцјиа, укључујући и државне оружане снаге. Додик је рекао да ће "присилити босанску војску да се повуче из Републике Српске тако што ће окружити војне касарне" и да, ако Запад покуша да војно интервенише, он "има пријатеље који су обећали да ће подржати Србе". Претпоставља се да је мислио на Србију и Русију" пише Гуардиан.

Гуардиан закључује свој чланак изјавом саговорнице која каже да се тензије у земљи дижу због неспособности домаћих власти да управљају државом.

И ББЦ је објавио текст ББЦ под називом ‘Босански лидер потиче страхове од распада Балкана’ у којем описује тренутне тензије у БиХ, како истичу, изазване понашањем српског политичара и члана Предсједништва БиХ који “чини се ради све да би поткопао оно што се зове интегритет БиХ”.

ББЦ подсјећа како је Додикова “кампања” започела након што је бивши високи представник Валентин Инзко искористио овласти и наметнуо измјене закона којима се кажњава негирање геноцида.

Грађани БиХ већ мјесецима прате актуелну политичку кризу, из које профитирају искључиво домаћи политичари, и чини се да су, као никада прије, препуштени сами себи и да не постоји нико, ко се бори за њихове потребе и њихове жеље. 

А ситуацију у Савјету безбједности УН-а неко је на Твитеру прокоментарисао , парафразирајући пјесму из филма Тома, уз фотографију Сергеја Лаврова - "...пролазе ми вета, еј судбино моја проклета...". 

 

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.