Снијег прекрио Европу: Лавина у Швицарској, у Њемачкој људи спавају у аутима

Дијелови Европе заметени снијегом у петак су напокон дочекали мало затишје, али су метеоролози упозорили да се током викенда очекује још снијега.

BUKA portal / 11. јануар 2019

Foto: Ilustracija

 

Диљем Алпи снижена је разина опасности од лавина, али није у потпуности уклоњена. Екипе у Аустрији почеле су слати извиђачке летове на највише погођена подручја.

Међутим, далеко од тога да нема проблема, пише агенција дпа.

Отказано је више летова из зрачних лука у Мüнцхену и Франкфурту. Гласноговорник франкфуртског аеродрома рекао је да је отприлике десетина летова - око 120 - отказана због лоших временских увјета. У Мüнцхену је отказано око 90 летова.

Њемачки возачи спавају у возилима

Другу ноћ заредом њемачки возачи морали су провести у својим возилима због стања на цестама, овога пута на аутопуту А8 недалеко од Цхиемсееа на југу.

Волонтери су им дијелили храну, пиће и деке тијеком ноћи док цесте нису довољно очишћене за вожњу.

У Аустрији је дио грађана Иннсбруцка упозорен да остане код куће због опасности од лавина, приопћиле су градске власти. Мјерама опреза обухваћено је тристотињак људи који живе на обронцима планине. 

У другим дијеловима земље стручњаци за лавине мало су смањили разину опасности у петак, али је ризик и даље велик у Алпама.

Евакуирани туристи у Швицарској

Туристи у Швицарској евакуирани су у петак након што се у четвртак послијеподне на планинском пријелазу Сцхwаегалп на висини од око 1300 м на хотел обрушила 300 метара широка лавина при чему је лакше озлијеђено троје људи.

Диљем цијеле погођене регије има од 1,5 до 2,5 метра снијега на висини од 1500 метара и више, док је на нижим подручјима између 10 и 70 центиметара снијега.

Индеx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.