Снимке откриле страшно стање на Гренланду. Лед се топи као никад до сада

Као што смо извијестили прошлог викенда, на Гренланду се само прошлог четвртка отопило 11 милијарди тона леда. У исто вријеме, арктичко подручје гори, а Еуропа се куха под топлинским ударима.

BUKA portal / 09. август 2019

То је нови свијет који се ствара услијед климатских промјена узрокованих глобалним затопљењем.

Количина леда коју је изгубио Гренланд прошлог четвртка једнака је количини воде потребној да се напуни 4,4 милијуна олимпијских базена.

У дану се отопило довољно леда да Флориду прекрије водом

Знанственици су на Гренланду снимили бројна видеа леда који се топи и набујалих ријека, као и новонасталих језера.

Метеоролози, климатолошки знанственици и геолози су комбинирали податке које су забиљежили на Гренланду како би дошли до точних размјера топљења леда.

Климатолошки знанственик Мартин Стендел је израчунао како је количина леда који се отопио прошле сриједе и четвртка довољна да покрије цијелу америчку државу Флориду с водом дубоком 12,7 центиметара.

Губитак 11 милијарди тона леда унутар 24 сата је био уједно и највећи губитак леда на Гренланду откако су мјерења почела 1950-их.

Топлински вал из Еуропе

Прошлог тједна се топило готово 60% површине Гренланда. Оно што је посебно изненађујуће да је на надморској висини на којој се Гренланд налази дошло до оваквих температура.

Но ту на сцену ступа топлински вал који је погодио Еуропу крајем липња, а који је био један од најгорих који је погодио средишњу и западну Еуропу.

Потом и топлински вал из српња када су оборени вишегодишњи температурни рекорди диљем ЕУ-а.

Тај други топлински вал проширио се ка Гренланду и довео до пораста температура.

У обзир треба узети и чињеницу коју је представила НАСА, а то је да се Арктик загријава два пута брже од примјерице тропског подручја Земље.

Овако брзо затопљавање доводи до својеврсног зачараног круга. Што је топлије, то се више леда топи на Арктику. Од топљења се пак крајолик претвара из сњежнобијеле површине у црну површину која упија сунчеву свјетлост. То значи да ће се топити све више леда и да ће локалне температуре бити све више.

Знанственици ово нису очекивали до краја стољећа

Прошлог се мјесеца укупно отопило 197 милијарди тона леда, пише Форбес. Толика је количина воде завршила у Атлантском оцеану.

Иако је тренутно на Гренланду љето, лед се ниједног љета до сада није овако јако топио, а лед који би се требао створити у зимским мјесецима неће моћи надомјестити огромне губитке леда до којих долази протеклих мјесеци.

Знанственици пак нису очекивали да ће до овакве ситуације доћи све до самог краја 21. стољећа, пише ВИЦЕ.

Ипак, у свјетлу нових догађаја, све више информација указује да можемо очекивати још оваквих топљења.

Временски увјети на страну, чињеница је да Гренланд губи све више леда.

Сарах Дас, знанственица која проучава глечере на Институту за оцеанографију Wоодс Холе, користила је лед с Гренланда да би реконструирала његову повијест топљења.

Посљедње велико топљење леда је забиљежено 2012. године, а Дас каже да ће овогодишње топљење бити барем једнако или горе него оно из 2012. године.

У суботу је Гренланд изгубио 8,5 милијарди тона леда, а у недјељу 7,6 милијарди тона. Температуре су у међувремену опале те би требале остати у нормали овог тједна, преноси Индеx.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.