Снимке показују страшно стање на Гренланду: "Ово смо очекивали тек 2070."

ГРЕНЛАНД је познат по својим ледењацима, али у посљедњих мјесец дана оток се топи досад незабиљеженом брзином, а букнули су и пожари, преноси Сциенце Алерт.

BUKA portal / 19. август 2019

Научници нису очекивали да ће се Гренланд топити овим темпом још 50 година - до посљедњег тједна српња топљење је досегнуло разину коју су климатски модели пројицирали за 2070. годину. И то по најпесимистичнијем сценарију.

1. августа ледена плоча Гренланда изгубила је 12,5 милијарди тона леда, више него иједног дана откако су истраживачи започели мјерити топљење леда 1950. године, извијестио је Wасхингтон Пост.

Драматично топљење сугерира да се ледени покривач Гренланда приближава прекретници која би га могла неповратно одвести у потпуни нестанак. Ако се то догоди, катастрофално подизање разине мора прогутало би обалне градове широм свијета.
 

Сезона топљења леда на Арктику почиње сваке године у липњу и завршава у коловозу, а врхунац топљења биљежи се у српњу. Међутим, брзина топљења леда на Гренланду ове је године премашила рекорде. Од 30. српња до 3. коловоза отапање је забиљежено на 90 посто површине Гренланда уз испуштање 55 милијарди тона воде тијеком 5 дана.

Екстремно топљење услиједило је тијеком најтоплијег мјесеца у повијести док је интензивни топлински вал харао Еуропом, а потом стигао и до Гренланда. 

Слично изнадпросјечно топљење забиљежено је у Швицарској - ледењаци су ондје изгубили 800 милијуна тона леда тијеком топлинских валова у липњу и српњу. На Аљасци је такођер у српњу забиљежено рекордно отапање леда.

Научници су на Гренланду снимили бројна видеа леда који се топи и набујалих ријека, као и новонасталих језера. 

Метеоролози, климатолошки знанственици и геолози су комбинирали податке које су забиљежили на Гренланду како би дошли до точних размјера топљења леда. 

Што се точно догађа на Гренланду, најбоље показују успоредне сателитске снимке. 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.