СНСД: Имамо двије опције... Градоначелник хода по граду и обећава и онда се нама све сервира на готово

Данас је одржан радно-консултативни састанак Драшка Станивуковића, градоначелника града Бањалука и одборника у Скупштини на позив скупштинске већине. Тема је била нацрт ребаланса.

BUKA / 20. септембар 2021

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић каже да након овог састанка нису донијели коначну одлуку како ће гласати сутра на сједници Скупштине.

"Морам рећи да нисмо донијели никакве одлуке. Оно што смо истицали раније јесте да је градоначелник доста ставки које су биле у приједлогу буджета садашњим нацртом ребаланса избрисао, односно укинуо. А то су одређене ставке које се односе на накнаде породиљама, накнаде за здравствене раднике, умањен је дио једнократних помоћи пензионеруима, скинуте су ставке за борачке категорије и видјећемо сутра како ћемо гласати.
Закључили смо да не постоји никаква комуникација када су у питању одборници који су легално бирани од стране грађана и градоначелника и да за све тачке које се налазе на сутрашњој сједници постоји једносмјерна комуникација, од стране градоначелника према нама. Ми смо принуђени да са њим комуницирамо само путем медија или друштвених мрежа. Одборници уопште нису информисани о плановима развоја града. Градоначелник хода по граду и обећава и онда се нама све сервира на готово", рекао је Топић.

Он наводи да се морају уврстити одлуке о накнадама породиљама и медицинским радницима које су усвојене у склопу буджета за ову годину.

"Како смо могли чути да до краја године неће бити више ребаланса постављамо питање да ли градоначелник врши притисак на Уставни суд када је у питању доношење одлука о исплатама накнада за здравствене раднике. Ако се деси да Уставни суд каже да су амандамани били по уставу са које ће се ставке исплатити 500 КМ сваком здравственом раднику, ако знамо да неће бити више ребаланса. На дневном реду се налази и план капиталних инвестиција у којем се не налазе пројекти који су воља представника мјесних заједница. Ту се налазе ставке за које нису урађени пројекти. У том плану се налазе и пројекти који су већ започети", каже Топић.

Једна од опција је, како наводи, да се врати нацрт ребаланса на дораду градоначелнику и да се уврсти минимум захтјева које имају одборници и да поново имамо засједање скупштине.

"Друга опција је ако не нађемо на никакво разумијевање градоначелника, тражићемо његово јавно обећање, ако подржимо нацрт ребаланса да ће у приједлогу ребаланса уврстити ове захтјеве које ми тражимо и који су били саставни дио буджета."

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.