СОФИА КАФЕ У ЈУНУ са др Ламија Неимарлија: Крај умјетности

BUKA portal / 10. јун 2019

Foto: Ilustracija

 

Филозофски кафе Удружења Софиа у јуну представља др. филозофских знаности Ламију Неимарлију а тема о којој ће Неимарлија причати јесте Крај умјетности.

Филозофски каће одржаће се у пицерији Верди, Бранка Мајсторовића 21, Бања Лука (преко пута Гимназије) 21. јуна са поћетком од 19 часова.

О предавању:

Идеја о крају умјетности је опће мјесто или цлицхé у филозофској литератури. Предавање је посвећено теми краја умјетности, како је артикулирана у дјелима Георга W.Ф. Хегела те Артхура Дантоа.

Ријеч је о двије значајне расправе о положају умјетности у периодима њене кризе, у првој половини XИX, те крајем XX стољећа. Хегелов приступ умјетности ваља сагледати уважавајући принципе његове идеалистичке филозофије, те сложени и осебујни приказ развоја умјетности који нуди у својој Естетици. Артхур Данто нуди интерпретацију Хегелове тезе о крају умјетности у, као што и сам примјећује, сасвим другачијем интелектуалном контексту у односу на онај у којем је настајало Хегелово становиште.

Ту се тезом о крају умјетности и њеном постајању филозофијом тумачи плурализам у умјетности с краја XX стољећа. Ишчитавање Хегела у новом контексту, међутим, није узело у обзир недостатке и неусклађености у његовом приступу умјетности. Напослијетку ће бити показано у којем смислу теза Артхура Дантоа, умјетничког критичара и доброг познаваоца умјетности, представља значајну дијагнозу стања умјетности у посљедњим деценијама прошлог стољећа.

Филозофски кафе први пут…

Први Филозофски цафé одржан је у Паризу 1992. године, а покренуо га је и одржао Марц Саутет, француски писац, преводитељ, учитељ и филозоф. Од тада је у различитим облицима одржан у великом број земаља.

 

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.