Софиа Кафе у мају Са Срећком Ковачевићем

Удружење Софиа у мају 2019. године у СОФИА КАФЕУ за предавача представља Срећка Ковачевића.

BUKA portal / 13. мај 2019

Foto: Pinterest

ТЕМА: Релативност језика као детермината философског (и научног) дискурса.

МЈЕСТО: Пицерија Верди, на адреси Бранка Мајсторовића 21

ВРИЈЕМЕ: 19 часова


Предавање преваспитава и у дијалог поставља Сапир- Ворфову хипотезу о језику и њен однос са историјским појављивањем философских (и научних) дискурса у времену:

 

У философском и научном дијалогу се поставља питање како С-В хипотеза дјелује на појаву нових филозофских цјелина у историји њихових почетака, трајања и завршетака. На примјер, да ли старогрчки језик (по С-В хипотези) детерминише појаву античке философије и њен другачији однос према стварности - другачијој мисли која није разумљива у осталим језицима. Да ли латински квари или само даје другачије посматрање свијета кроз философију која не зависи од културе већ од језика.
Да ли њемачки језик детерминише начин на који се њемачка философија односи према стварности; или да ли британски емпиризам од стране енглеског језика има оскудну метафизичку компоненту.

О ПРОЈЕКТУ

Циљ овог пројекта јесте промовисање критичког размишљања и културе дијалога, а кроз Филозофски кафе омогућено је учешће у филозофској расправи и онима који немају формално филозофско образовање.

Модератор вечери је предавач/предавачица која ће одржати уводно предавање у трајању до 45 минута, а онда водити разговор на тему свог предавања ( с тим да се за модератора може одабрати и друга особа, у договору са предавачем/ицом).

Теме којима ће се предавачи/предавачице могу представити крећу се од актуелних:

ФИЛОЗОФИЈА НАУКЕ
ФИЛОЗОФИЈА ЈЕЗИКА
ПРАКТИЧНА ФИЛОЗОФИЈА

али фокус није стриктно ограничен на ова подручја.

Филозофски кафе први пут…

Први Филозофски цафé одржан је у Паризу 1992. године, а покренуо га је и одржао Марц Саутет, француски писац, преводитељ, учитељ и филозоф. Од тада је у различитим облицима одржан у великом број земаља.

Циљ

Циљ филозофског кафеа јесте пропитивање свих оних питања којима се филозофија бави још од античких времена до данас, те како тада тако и данас покушава доћи до одговора, а у складу са духом времена.

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА “СОФИА КАФЕА”:

Ток саме вечери не налаже посједовање стручног познавања филозофије, него активно промишљање о теми која се обрађује, затим културу дијалога и поштовање саговорника, способност изношења властитог мишљења поткријепљеног објективним аргументима и примјерима те пропитивање саме теме, осталих судионика као и самог предавача/ицу.

За све остале информације обратите се путем е-маил адресе: удрузењесофиа@гмаил.цом


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.