СОФИА КАФЕ У ОКТОБРУ: Религијска карта Босне и Херцеговине: Ко вјерује, а ко претјерује?

Душко Трнинић ванредни је професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци, гдје предаје социолошку групу предмета.

BUKA portal / 04. октобар 2021

 

Удружење за промовисање културе и мишљења Софиа у октобру организује предавање на тему Религијска карта Босне и Херцеговине: Ко вјерује, а ко претјерује?, гдје ће гост предавач бити професор доктор Душко Трнинић са Факултета Политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Домаћин филозофског кафеа је пицерија Верди у Бањој Луци, преко пута Гимназије, а вријеме одржавања предавања је 14.10.2021. године у 19 часова.

Предавач: Проф. др Душко Трнинић
Тема: Религијска карта Босне и Херцеговине: Ко вјерује, а ко претјерује?
Мјесто: Пицерија Верди, Бранка Мајсторовића 21, Бања Лука (преко пута Гимназије)
Вријеме: 14.10.2021. са почетком у 19 часова

О предавању

Док у Западној Европи постоји тренд индивидуализоване религије и релИгиозности, изражен у често помињаној максими вјеровања без припадања (Граце Давие), у Босни и Херцеговини је обрнута тенденција – на сцени је успон колективистичке религије и религиозности. Постоји мноштво показатеља виталности и обнове религије и религијског у нашој средини, као и њиховог утицаја на друштвенополитичка кретања: висока стопа религијске и конфесионалне самоидентификације; присутност религија у јавном простору; истицање вјерске симболике и упражњавање религијских обреда у јавним институцијама; увођење вјерских садржаја у образовни систем јавних школа; укључивање теолошких (богословских) факултета у систем јавног високог образовања; присуство вјерских службеника на јавним политичким окупљањима и манифестацијама; заступљеност религијских и вјерских садржаја у јавном медијском систему; повећање вјерске периодике и црквеног издаваштва кроз објављивање књига и публикација са вјерским садржајима; одсуство са посла (и школе) за вријеме вјерских празника; изношење ставова религијских заједница и вјерских службеника о битним друштвеним и политичким питањима (политизација религије); изједначавање вјерских и свјетовних празника; обиљежавање вјерских светковина и празника као државних/ентитетских; прослављање вјерских празника у јавним институцијама; доношење политичких одлука које су детерминисане свјетоназорским и религијским опредјелјенјем (религизација политике); називање школа по именима личности из вјерске традиције; одијевање које је у складу са вјерским прописима, то јест визуелно изражавање религијске припадности истицањем вјерске симболике у одијевању; пораст значаја религијских обреда животног циклуса (рођење, брак и смрт).
Стога је теоријски, али и друштвено оправдано поставити питање о природи обнове, ревитализације религије крајем прошлог и почетком двадесет првог вијека. Колико се ту ради о стварној религиозности, то јест о животу према правилима и прописима вјерске заједнице, а колико, са друге стране, о тренду маркирања разлика према другим етничким и(ли) религијским групама. Другим ријечима – да ли је висока стопа религијске и конфесионалне самоидентификације у нашем друштву само формална или је испуњена стварним вјерским и духовним садржајима?

О предавачу
Душко Трнинић ванредни је професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци, гдје предаје социолошку групу предмета. У своме раду посебно се бави питањима религије у савременом друштву, као и истраживањима културног идентитета и међуетничких односа. Објавио је књиге Религија пред изазовима глобализације (2010) и Религија у огледалу времена: Прилози социологији секуларизације (2018), као и више радова из области социологије религије, социологије културе и студија глобализације.

  


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.