СОФИА КАФЕ У СЕПТЕМБРУ: О озбиљном схватању Дарвина

Тема: ОЗБИЉНО СХВАТАЊЕ ДАРВИНА / НАТУРАЛИСТИЧКИ ПРИСТУП ФИЛОЗОФИЈИ

BUKA portal / 16. септембар 2019

Foto: Ilustracija

 

Предавачи: Мр Мирослав Галић, Мр Жељко Шарић

Вријеме: 28. септембар 2019. године, 19 часова

Мјесто: Пизерија Верди, Бранка Мајсторовића 21, Бања Лука, преко пута Гимназије

"Значај научне револуције за филозофију је неупитан. Модерна филозофија - једнако рационалистичка и емпиристичка - би била немогућа без великог напретка у физици. Слично томе, могли бисмо антиципирати да ће дарвинистичка револуција имати важне импликације по филозофију. Ја бих отишао и даље и рекао да бисмо могли очекивати да ће Дарвиново дјело имати веће импликације по филозофију него што их је имала физика. Теорија еволуције путем природне селекције има директан утицај на нашу врсту. Не само да се налазимо на зрнцету прашине које је ношено ковитлацем кроз празнину, већ и ми сами нисмо ништа више од трансформисаних мајмуна. Ако та спознаја не може да утиче на наша виђења епистемологије и етике, онда не знам шта може." - Мајкл Руз

Најновији превод Одсјека за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци носи наслов Озбиљно схватање Дарвина, а ријеч је о дјелу канадског филозофа британског поријекла који се бави филозофијом биологије, етиком и историјом и филозофијом науке, Мајкла Руза.

За превод су одговорни Мр Мирослав Галић и Мр Жељко Шарић, који ће вам представити значај овог дјела за филозофију на нашем језику.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.