Шок за послодавце: Повећање минималца са 511 на 924 евра

Ово нико није очекивао

BUKA portal / 10. октобар 2019

Пољска владајућа странка Права и правде обећава агресивно повећање минималне плате ако побиједи на поновним изборима у недјељу.

Странка то обећава обнављајући платформу о подршци сиромашнијем слоју друштва, али и гурајући предузећа у земљи ка ивици провалије, пише Фајненшел тајмс (ФТ).

"Ова конзервативно-националистичка странка дошла је на власт прије четири године уз обећање да ће драматично повећати јавне издатке за социјалну помоћ. Овог пута, нуди постепено повећање минималне мјесечне плате са 2.250 злота данас (511 евра) на 4.000 злота (924 евра) до краја 2023, што је скок од 78 одсто", наводи лист.

Истовремено, пољски послодавци упозоравају да ће велики дио малих предузетника морати да затвори фирме ако владајућа странка испуни ово предизборно обећање.

Премијер Матеуш Моравјецки изјавио је за пољску државну новинску агенцију ПАП да влада повећањем "минималца" од 78 одсто жели да "затвори поглавље током којег је Пољска била земља ниских плата и јефтине радне снаге".

"Аутори пољског модела раста током периода транзиције били су чак поносни што су плодови економског раста већином завршили у иностранству или код домаће економске елите, а не у новчаницима већине становника. Желимо да изградимо земљу просперитета и да средњорочно или дугорочно учинимо Пољску најбољим мјестом за живот у Европи", рекао је Моравјецки.

Пословни лидери су сагласни да пољски економски модел треба мање да се ослања на јефтину радну снагу, али многи се питају хоће ли повећање минималне плате донијети жељени ефекат и страхују да ће брзина подизања плата бити превелики терет за мала предузећа, напомиње ФТ.

Према рачуници Алисје Дефратики, више аналитичарке у компанији Спотдата, најнижа плата ће до 2023. године достићи око 60 процената просјечне зараде, што би био највећи удио међу чланицама Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), која представља клуб углавном богатих држава.

"Сигурно ће доћи до раста инфлације, извјесних отпуштања... као и банкрота неких малих компанија, јер оне неће бити у стању да исплаћују веће плате“, рекла је она.

Минимална плата у Пољској већ сада је већа него у државама у окружењу. Наиме, најнижа мјесечна плата у Пољској је 2018. године износила 502 евра у поређењу са 480 евра у Словачкој, 477 евра у Чешкој и 445 евра у Мађарској, примијећује британски лист.

Пјотр Бујак, главни економист банке ПКО, сматра да би повећање "минималца", мада ће повећати притисак на профитабилност радно интензивних делатности, у крајњој инстанци могло да помогне Пољској да пређе на економски модел веће додате вриједности.

"Кључ је да се та транзиција не догоди пренагло", оцјењује Бујак.

Други економисти тврде да ће план странке Права и правде једноставно охрабрити компаније у дијеловима економије ниже додате вриједности да раднике замијењују механизацијом, при ћему ће назнатно радити на преусмјеравању инвестиција у иновативније секторе.

"То не рјешава проблем економске конкурентности, јер нису радно интензивни сектори, са нискоквалификованом радном снагом они који одређују конкурентност привреде“, изјавио је Витолд Орловски, главни економски савјетник у ревизорско-косултантској компанији ПwЦ у Пољској, преноси ФТ.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.