Шокирао путнике и наљутио Балкан: Погледајте шта је написао возач аутобуса у Њемачкој

Возач аутобуса у Њемачкој доспио је у центар пажње јавности након што је на аутобусу залијепио контроверзну поруку. Фотографија поруке залијепљене на вјетробранском стаклу брзо се проширила друштвеним мрежама, а возач је суспендован.

Nezavisne / 19. децембар 2019

pixabay twitter

"Овај аутобус вози Нијемац", гласи порука која дочекује путнике у њемачком граду Дрездену.

Провокативну поруку на Тwиттеру је подијелио Петер Дорфел (23), медицински радник из Дрездена.

"Шта је ово дођавола?", написао је Нијемац испод фотографије и таговао јавни транспорт у граду. Они су му одмах одговорили да су већ видјели ову поруку и да ће овакво понашање бити санкционисано.

 

 

Њемачки медији пишу да је расистичка порука знак побуне Нијемца због све већег броја возача из Србије и источне Европе, који возе аутобусе у овој земљи, а да притом не знају њемачки језик.

Како су истакли, они добијају посао због недостатка радника у овој земљи.

Руководство фирме у којој је возач запослен саопштило је да је упознато са инцидентом и да су згрожени.

"Наша фирма не може да буде платформа за политичке препирке",  рекли су из фирме, додавши да је 52-годишњи возач аутобуса суспендован.

Према њиховим ријечима, дотичног возача нису отпустили јер до сада није било никаквих жалби на његов рачун. Суспендовани човјек признао је послодавцима шта га је натјерало да залијепи овакву поруку.

"Хтио је да путницима да до знања да зна њемачки", истакли су.

Локални медији пишу да ће провокативна порука нашкодити и фирми, која тренутно трага за радницима из Србије, усљед недостатка радне снаге.

Срби све више возе аутобусе у Њемачкој

Изменама Закона о безбједности саобраћаја на путевима биће укинута обавеза да прођу двије године између добијања Ц и Д категорије возачких дозвола, а превозници сматрају да би требало дозволити и да се возач аутобуса може постати са 21, умјесто садашњих 24 године.

"У Немачкој, где највише људи из Србије одлази, са 21 годином можете да постанете возач аутобуса на приградским линијама до 50 километара", објаснио је директор Европа бус из Ваљева Зоран Тодорчевић, члан одбора групације за путнички саобраћај Привредне коморе Србије.

Спуштање старосне границе био би додатни импулс, истиче он и додаје би се онда могло кроз дуално образовања и дошколовавање дошло до потребног броја професионалних возача.

Нијемцима недостају и камионджије

Њемачкој тренутно недостаје између 45.000 и 60.000 возача камиона, преноси портал Сеебиз позивајућу се на њемачке медије.

Више од трећине возача у Њемачкој има 55 и више година, тек 2,5 одсто их је млађих од 25 година, а 40 одсто возача камиона могло би отићи у пензију у следећих 10-15 година.

Румел наводи да би тако 2030. године у Њемачкој могло недостајати чак 150.000 возача камиона.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.